Hercegovca Igora Soldu ubili američki rasisti koji su bili opsjednuti ubijanjem policajaca

Hercegovina, ubojstvo, policajac, Igor Soldo, Amerika, ubojstvo
...njega i njegovog 42-godišnjeg kolegu Alyna Becka usred Las Vegasa, rodom je iz Jablanice u BiH, ali je odmah nakon rata s obitelji izbjegao u Ameriku.
U Jablanici se Igora slabo sjećaju jer je bio tek dijete kada je s obitelji izbjegao u Ameriku, ali su Jablaničani s kojima smo razgovarali poznavali njegova oca Peru Soldu te ih je mnoge iznenadila vijest da je Perin sin ubijen u luđačkom krvavom napadu u Americi.

Obiteljska povijest

Podsjetimo, američki mediji su već jučer prenijeli kako su muž i žena, Jared i Amanda iz Las Vegasa, oboje opsjednuti militantnom ideologijom i teorijama zavjera, u nedjelju krenuli u krvavi pohod, te su najprije u jednom restoranu ubili Igora Soldu i njegovog 42-godišnjeg kolegu policajca Alyna Becka, a potom su ubili i nedužnu prolaznicu ispred trgovačkog centra Walmart.
Ovo krvoproliće je šokiralo Ameriku, a s obzirom da je u mahnitom pohodu ubijen i rođeni Jablaničanin, o zločinu "preko bare" se pričalo i u tom gradu. Kako nam je rečeno, Igorov otac Pero Soldo je do rata živio u Jablanici sa ženom Širlom, a čini se da je ovu obitelj odavno pratila nesreća. Naime, Igorov otac je 80-ih godina skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginula jedna curica u Jablanici, a odmah nakon rata je pokupio ženu Širlu i troje djece, dva sina i kćer, te odselio u Ameriku i tek povremeno se vraćao u Jablanicu.

Naime, rečeno nam je da su Pero i Širla zadnji put prije četiri pet godina bili u Jablanici, a njihova djeca skoro nikad se nisu vraćala u naš kraj. "Djeca su otišla i nikad se nisu vraćala, ali Pero i Širla su prije nekoliko godina bili došli ovdje", rekao nam je jedan građanin Jablanice, dodavši kako je Pero svojevremeno u Jablanici radio kao zapovjednik vatrogasaca, ali i kao rukometni trener.
Nakon odlaska, Pero je u Americi odgojio i svoje sinove Roberta i Igora, koji je, nažalost, prekjučer ubijen, a svi za njega govore da je bio "duša od čovjeka". Kako su prenijeli američki mediji, Igor Soldo, koji je imao tek 12 godina kada je otišao iz BiH, srednju školu je završio u Lincolnu u Nebraski, a potom je radio kao zatvorski čuvar, prije no što se 2006. zaposlio u policiji Las Vegasa. Inače, i Igorov brat Robert Soldo također radi kao policajac, ali u gradu Beatrice.
Iza preminulog Igora ostale su žena i mala beba, a brojni američki dužnosnici su nakon ove tragedije govorili kako je nedjelja bila tragičan dan za lasvegašku dolinu. O motivima zločina zasad se samo može nagađati, ali svi se slažu da su Igor i njegov kolega bili tek nedužne žrtve.

Čudni ljudi

Naime, Igor je u nedjelju zajedno sa svojim 42-godišnjim kolegom policajcem Alynom Beckom otišao na stanku za ručak u pizzeriju Cici's Pizza u Las Vegasu, a tamo su ih su zaskočili Jared i Amanda, te su ih strijeljali na mjestu. Kako je svjedokinja Sheree Burns (48) izjavila za Washington Post, ona je jela u restoranu odmah pored dvojice policajaca, kada je ugledala muškarca koji je prišao policajcima i jednog od njih hladnokrvno upucao u glavu. Rekla je da se skrila ispod svog stola, a potom je vidjela kako ubojice strijeljaju i drugog policajca. Prema jednoj verziji, Soldo je prvi ubijen, ali neki izvori navode da ga je ubila Amanda, a ne Jared. Ono što je sigurno jeste da, nakon što su ubili Igora i njegovog kolegu, zločinci Amanda i Jared su otišli do trgovačkog centra Walmart te su tamo na samom ulazu ubili još jednu nevinu prolaznicu, a potom su počeli razmjenjivati hice da bi na kraju ubili sami sebe. Amanda je najprije ubila svog partnera u zločinu, a potom je ubila i sebe, te su njih dvoje na taj način ponijeli u grob tajnu zašto su se odlučili na masakr. Prema izjavi policijskog glasnogovornika u Las Vegasu Larryja Hadfielda, zločinci su uzviknuli; "Ovo je revolucija" nakon što su smaknuli policajce u restoranu, a s obzirom na prve izjave prema kojima su zločinci bili uživatelji droga i očiti rasisti, i nakon ovog zločina u američkim medijima se otvara politička debata o kontroli oružja, jer je ono u ovoj državi zasad skoro svima dostupno.

Susjedi Jareda i Amande izjavili su kako je ovaj mladi bračni par i ranije pričao o tome kako planira ubijati policajce, ali i da su govorili kako će se pritajiti i čekati da dođe vrijeme za to. Zašto su se baš ove nedjelje odlučili za masakr, nije poznato, ali je policija u njihovom stanu pronašla svastike i drugi materijal koji upućuje da su bili rasistički nastrojeni. Susjedi Jareda i Amandu opisuju kao čudne ljude koji su samo pričali o teorijama zavjera te koji su koristili metamfetamine, drogu koja izaziva halucinacije i paranoju. Inače, nakon što su ubili policajce, Jared i Amanda su im pokrili tijela žutom „Gadsden" zastavom na kojoj je nacrtana zmija koja simbolizira američku neovisnost i slobodu.

Dnevni list