Djetetu naredila da u šumu baci ubijenu bebu

policija

- Slučaj je prijavljen preksinoć, kada je dežurni ginekolog u bolnici prilikom pregleda otkrio da se Radulović porodila. Naime, prethodno se porodila u svojoj kupaonici, a potom bebi nanijela ozljede na glavi od kojih je umrla. Poslije toga je tijelo stavila u vreću te naredila svom maloljetnom djetetu da ode u šumu i baci vreću, rekavši mu da je beba mrtva i da to mora uraditi.

Zbog obilnog krvarenja javila se u Dom zdravlja u Krupa na Uni, nakon čega je prevezena u prijedorsku bolnicu, gdje je ginekolog ustanovio da se prije toga porodila. U Zavodu za sudsku medicinu u Banjoj Luci je obavljena obdukcija. Protiv majke će biti podneseno izvješće za ubojstvo djeteta pri porođaju, navode iz policije. U Prijedoru je po dvostrukom čedomorstvu poznata i Dragana Grbić (48), protiv koje je 22. 9. ove godine Osnovni sud u Prijedoru podigao optužnicu zato što je 2013. poslije porođaja ubila bebu. Optužnica je potvrđena istog dana kada su protiv nje dostavili novo izvješće u kojem se navodi da je i 2011. počinila isto nedjelo.

Prvo čedomorstvo D. Grbić je također otkriveno kada je otišla u bolnicu zbog obilnog krvarenja, gdje je priznala da se sama porodila. Poznat je i slučaj Radenke Džananović, mještanke Hambarina kod Prijedora, koja je u studenom 2012. počinila čedomorstvo, piše Večernji list BiH.

Ona je nakon poroda tijelo odnijela u obližnju šumu i prekrila lišćem, 12. 3. prošle godine uvjetno je osuđena na jednu godinu zatvora, a kazna se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Olakšavajuća okolnost prilikom izricanja presude je bila ta što je majka sedmero djece i tada bila trudna s osmim, bez zaposlenja i jako lošeg imovinskog stanja.