Zukan Helez: Dok sam ja ministar, neće biti isplate za općine ZHŽ-a

Zukan Helez
Sazvao je jučer press konferenciju kako bi poručio da isplate braniteljskih invalidnina u četiri općine Zapadnohercegovačke županije neće biti sve dok je on ministar ako tamo ne prestane, kako je kazao, opstrukcija procesa revizije proračunskih korisnika, piše Večernji list.

Prijave protiv Hrvata

Obrušio se i na nekolicinu djelatnika svog ministarstva, a posebno najviše na pozicioniranog Hrvata, pomoćnika ministra Martina Frančeševića. Zbog nezakonitosti u dodjeli braniteljskih prava, kaže Helez, pokrenute su kaznene prijave protiv Frančeševića, Dragana Majstorovića i Fadila Imamovića još 2008. godine, ali još nema traženih odgovora tužiteljstava ni drugih pravosudnih instanci.

Helez ističe da će s obitelji iseliti iz BiH dođe li do reakcije protiv njega prije nego budu odgovarali "kriminalci krivi za stotine milijuna KM". U nastojanjima da pravdu istjera na čistac, kaže, ima više deklarativnu nego temeljnu podršku federalne Vlade.

Sporni dio revizije odnosi se na općine Ljubuški, Grude, Posušje i Široki Brijeg, gdje su pripadnici braniteljskih udruga zakovali službene prostorije. Prozvani pomoćnik ministra Martin Frančešević kaže da su pripadnici braniteljskih udruga postupili sasvim ispravno.

- Helez je prije nekoliko mjeseci nelegalno oduzeo pečate u ovim uredima u Hercegovini i građani sada ne mogu ostvariti svoja prava na potvrde i druge dokumente. Kakva je onda svrha tih ureda ako ne mogu biti servis građana. Jesu li ti uredi tu zbog Zukana Heleza, pita se Frančešević.

Zabrana ulaska

Njemu je i dalje zabranjen ulazak u prostorije Ministarstva, a dobio je i odluku o "preventivnoj suspenziji", koju Helez pravda podnesenom kaznenom prijavom.

- Ako je princip da se ljudima protiv kojih je podnesena kaznena prijava izriče preventivna suspenzija, onda neka Helez donese odluku o suspenziji sebe i cijelog ministarstva, jer i on i njegovi suradnici imaju pregršt kaznenih prijava, a saslušavani su i u tužiteljstvu. Ako je principijelan, neka suspendira sve.

Zašto nije donio rješenje o mojoj suspenziji prije dvije, tri godine, a ne sad. Razlog nije pravne prirode i nije to kaznena prijava. Helez je najobičniji lažov.

Razlozi za suspenziju i zabranu ulaska je činjenica da sam mu se usprotivio i da ću mu se uvijek usprotiviti zbog brojnih nezakonitosti u procesu revizije - kaže Frančešević.