Zbog Kineza Republika Srpska ne može pokrenuti postrojenje u koje je uloženo 160 milijuna

Kinezi RS Ugljevik

Dok predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković boravi u službenoj posjeti Kini i svakodnevno zasipa javnost informacijama o brojnim sastancima s potencijalnim investitorima, u zaborav padaju davno dogovoreni poslovi s kineskim tvrtkama koje se ne realiziraju kako je to pompezno najavljivano.

Poduzeće Rudnik i Termoelektrana (RiTE) Ugljevik investiralo je 160 milijuna maraka u sistem za odsumporavanje, koji se zbog visokih troškova veoma rijetko koristi.

Rješenje je ponudila kineska tvrtka „BNBM“ koja je obećala izgraditi tvornicu gipsanih ploča, a koja bi za sirovinu koristila gips koji je nus proizvod u procesu odsumporavanja, s čime bi se pokrio dobar dio troškova, pa bi cijeli, skupo plaćeni, sustav za odusmporavanja bio isplativiji.

Međutim, 14 mjeseci od svečanosti u Ugljeviku na kojoj je najavljena gradnja tvornice , Kinezi nisu ugradili ni jednu jedinu ciglu u objekt na koji uprava RiTE čeka kako bi upalila postrojenje od kojeg zavisi zdravlje stanovnika ne samo Ugljevika i Republike Srpske, nego i cijele Europe s obzirom da je od ranije poznato o kakvom zagađivaču se radi.

Rok za završetak dvije godine

Naime, uprava RiTE Ugljevik je s tvrtkom „BNBM“ u veljači prošle godine potpisala ugovor o osnivanju zajedničkog poduzeća „BNBM Eastern Europe“ s čime se krenulo u projekt izgradnje tvornice za proizvodnju gipsanih ploča i proizvoda od gipsa.

Većinski vlasnik u ovoj tvrtki čije je sjedište u Ugljeviku je kineski „BNBM“ s 90 posto udjela, dok ostatak pripada RiTE Ugljevik.

Rokovi su tada jasno naglašeni.

“Vrijednost investicije je 50 milijuna eura, a rok za završetak tvornice je dvije godine. Očekujemo da će u okviru ove investicije biti zaposleno 100 novih radnika. Ovo je velika stvar za regiju, ali i cijelu Republiku Srpsku”, izjavio je tom prilikom tada direktor RiTE Ugljevik Čedomir Stojanović.

Od tih njegovih riječi prošlo je više od godinu dana. Po njima, tvornica bi trebala u veljači naredne godine proraditi , međutim od toga neće biti ništa.

Namjerno ili ne Stojanović je obmanuo javnost. Da je tako, potvrđuju i informacije koje je dao Diko Cvijetinović, novi v.d. direktora RiTE Ugljevik.

Iz onoga što nam je rekao može se zaključiti da je cijela stvar i dalje na početku.

Priznaje da je proces u jednom momentu potpuno stao, ali i dodaje da se lično zalagao da bude nastavljen.

„Rađene su analize i procedure oko količine gipsa koji možemo proizvesti. Sve smo to odradili i s elaboratima idemo na nadzorni odbor i skupštinu dioničara“, kazao je Cvjetinović za CAPITAL.

Međutim, još nisu riješeni ni imovinski odnosi na zemljištu.

„Ono je katastarski na Rudniku i termoelektrani Ugljevik, ali nije gruntovno, tako da se mora izvrši izlaganje kako bi se to riješilo i kako bi budući investitori imali čistu dokumentaciju. S mojim dolaskom smo to što je stajalo pokrenuli u punom kapacitetu, ali su to ipak neki procesi koji traju“, zaključio je Cvjetinović.

Na rokove je zaboravio i Ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske, Petar Đokić, a koji je bio nazočan na potpisivanju sporazuma. Dapače, on tvrdi da rokova za izgradnju tvornice uopće nema.

„Nema tu određenog datuma ni roka. Ništa nije fiksirano datumom, nismo išli na to da ih ograničimo“, kaže Đokić za CAPITAL.

Kaže kako je riječ o velikoj tvrtki koja ne donosi odluke „preko noći“, već da svaki projekt detaljno razrađuju, što je, kako tvrdi, i ovdje slučaj.

„Nisam ni očekivao da će oni doći i za neko kratko vrijeme realizirati taj projekat. Veoma je važno da su oni do sada najozbiljniji koji su pokazali interes za njega. Imali smo ranije neke druge razgovore s drugim tvrtkama , koji bi koristili sirovinu gipsa koja će nam u budućnosti biti prilično veliki teret u smislu odlaganja i deponiranja u regiji. Mi ćemo dati potpuno podršku njegovoj realizaciji ako kineski partner ostane dosljedan u svojim namjerama“, poručuje ministar.

Inače, Đokić se krajem veljače ove godine, sastao s upravom poduzeća RiTE Ugljevik i predstavnicima kineske tvrtke „BNBM“. Nakon sastanka je priopćeno da radovi teku planiranom dinamikom.

Tvornica gipsa bila bi od velikog značaja za RiTE Ugljevik. Naime, troškovi sustava za odsumporavanje godišnje iznose između 15 i 20 milijuna maraka.

Pored toga što bi se prodajom gipsa mogao pokriti dio troškova za njegov rad, riješen bi bio i problem odlaganja gipsa.

Podsjećamo, kroz proces odsumporavanja godišnje se proizvede 250.000 tona što zahtijeva veliki prostor za skladištenje.

Govoreći o ovoj temi, stručanjak za energetiku Nihad Harbaš kaže kako se o svemu moralo ranije razmišljati.

Prema njegovoj ocjeni, nedopustivo je uložiti toliki novac u sustav koji ne radi u punom kapacitetu.

Bez obzira kada će i hoće li uopće Kinezi napraviti tvornicu, on kaže da će u jednom momentu sustav za odsumporavanje morati biti pušten u punom kapacitetu.

„Sustav možda u ovom momentu nije ekonomski isplativ, ali u budućnosti će se plaćati emisije za Co2 i morat će funkcionirati. Ne smije se sve promatrati kroz financijski efekt, tu su i ljudski životi, koji nemaju cijenu“, rekao je on.