ZAKON O NIJEKANJU GENOCIDA 'Ni u slučaju da odluku nametne visoki predstavnik mi odbacijemo odluku'

Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je kako predstavnici srpskog entiteta neće prihvatiti zakon o zabrani nijekanja genocida čak i u slučaju da odluku nametne visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko. Inzko je ranije najavio kako postoji mogućnost da  to napravi.  

Dodik je izjavio kako odbacuju takvu odluku, kao što su odbacili i neke predhodne odluke visokih predstavnika u BiH, jer kako kaže "nisu u skladu s Daytonskim sporazumom". Dodao je kako je to međunarodni kriminal i nasilje.

"Takvi potezi međunarodne uprave predstavljali bi nezakonito i protudaytonsko ponašanje", rekao je Dodik. Zatim je pozvao prvog čovjeka međunarodne uprave u BiH da se "pokupi i ode ako već nema što raditi u BiH".

Podsjećamo, Inzko je u četvrtak u programu državne radio televizije BHRT-a otkrio kako se u Uredu visokog međunarodnog predstavnika (OHR) priprema zakon o zabrani nijekanja genocida. Ukoliko ga ne donese državni parlament, mogao biti nametnut.

"Ja ću sačekati nekoliko tjedana. U međuvremenu, moji ljudi u pravnom odjelu rade na nekim elementima tog zakona o zabrani nijekanja genocida. Mislim da je to kulturološki, moralni i etički imperativ, da se nešto tako uradi i Bosna i Hercegovina bi tada bila kao i druge zemlje koje kažnjavaju nijekanje holokausta“, zaključio je Inzko.

 U izjavi je naglasio važnost donošenja zakona od strane državnog parlamenta kada će se biti obilježena 25-ta godišnjica genocida u Srebrenici državni parlament donese takav zakon.

1995. godine u Srebrenici je počinjen najteži ratni zločin na tlu Europe nakon II. Svjetskog rata kada su srpske snage likvidirale više od 8000 bošnjačkih mladića i muškaraca.

Srpske vlasti niječu genocid i razmjere toga zločina.