Vlada ne priznaje izbor direktora HT-a

Potpredsjednik federalne Vlade Gavrilo Grahovac za Dnevni list potvrdio kako odluka Nadzornog obora HT-a kojom se imenuje Primorac u praksi ne znači ništa, jer bez suglasnosti Vlade nijedna odluka, pa tako ni ova, ne može biti provedena u djelo.
- Ona mora dobiti suglasnost Vlade, a budući da Vlada nije poništila suglasnost za imenovanje Stipe Prlića na mjesto direktora HT-a Mostar, ne treba očekivati da ćemo davati suglasnost na neku drugu odluku, naglasio je Grahovac. Ipak, on nije htio govoriti o budućim potezima Vlade, ali je upozorio da sve što je nezakonito može biti i oborivo, odnosno u svakom slučaju ne može biti legalno niti legitimno.
- Mislim da je ova odluka zapravo nasilje nad pravnim postupcima i nad voljom Vlade, istaknuo je Grahovac.
Usložnjava se situacija

U svakom slučaju, Grahovac ne očekuje da će se ova odluka održati, ali pritom navodi i kako ovaj slučaj još više usložnjava situaciju i povećava konfuziju koja traje već godinu dana u vezi s imenovanjem predsjednika Uprave, odnosno direktora HT-a.
- Nažalost, oko tog predmeta ne odlučuje struka ni znanje, nego očigledno stranke. Čim one odlučuju u takvim stvarima, to ne može biti dobro, zaključio je Grahovac. Istodobno, Ured za informiranje HDZ-a 1990. poslao je priopćenje u kojem također odbacuje i osuđuje izbor predsjednika Uprave HT-a te navodi više razloga zbog kojih se protive takvoj odluci.
- Nadzorni odbor je birao drugu osobu za predsjednika Uprave iako je na snazi suglasnost većinskog vlasnika Vlade Federacije na reizbor ranijeg predsjednika Uprave Stipe Prlića.
Prema našim informacijama, "izbor" je vršen elektronskim putem bez statutarno potrebitog kvoruma na sjednici. Gosp. Vilim Primorac je u sukobu interesa iz dva razloga: kao zamjenik ministra u Vijeću ministara ne može kandidirati niti biti biran u upravna tijela najmanje pola godine nakon završenog mandata, a on je još uvijek zamjenik ministra; i Vilim Primorac je član Predsjedništva političke stranke HDZ-a BiH, upozoravaju iz HDZ-a 1990.

Traže očitovanje

"Devedesetka" je zbog ovog slučaja i zatražila od Vlade Federacije da odbaci, odnosno ne potvrdi izbor Nadzornog odbora, te je usput i prozvala HDZ BiH koji se, prema njihovim indicijama, krije iza izbora. Budući da su HDZ 1990. i HDZ BiH nedavno potpisali i sporazum o suradnji, u istom je priopćenju zatraženo od HDZ-a BiH da se očituje o svemu što se događalo u HT-u.

Nove odluke

Nadzorni odbor HT-a Mostar imenovao je novog predsjednika Uprave poduzeća. Na elektronskoj sjednici članovi Odbora odlučili su se za Vilima Primoraca. Na ovoj funkciji zamijenit će Zorana Bakulu, koji je u listopadu imenovan za vršitelja dužnosti direktora HT-a Mostar. Za članove Uprave izabrani su dosadašnji vršitelj dužnosti HT-a Mostar Zoran Bakula za pokretnu mrežu, dok je za člana Uprave i izvršnog direktora za nepokretnu mrežu imenovan Davor Daraboš. Goranka Devčić kao članica Uprave je nova izvršna direktorica za financije

Piše: Dario Pušić