VIDEO  Akcija "Svjetlost" gotova: Sedam uhićenih

...uhićenjem sedam osoba, potvrdio je glasnogovornik Tužilteljstva BiH Boris Grubešić.

Ova akcija najveća je združena policijska akcija u post-dejtonskoj Bosni i Hercegovini i u njoj su učestvovali službenici OSA BiH, te policijski službenici Granične policije, Službe za poslove sa strancima, Državne agencije za istrage i zaštitu, MUP-a RS, Policije Brčko Distrikta BiH, Federalne uprave policije, Uprave policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u FBiH, kao i predstavnici misije EUPM-a u BiH.

Po riječima direktora Uprave policije Federacije BiH Zlatka Miletića, od sedam uhićenih, šest je državljana BiH i jedan strani državljanin.

Po njegovim riječima, šest bh. državljana biti će izručeno domaćem pravosuđu na dalje procesuiranje, a strani državljanin bit će predat Službi za poslove sa strancima.

Miletić je kazao da je tijekom akcije provjerena ukupno 31 osoba, te da je zaplijenjena i određena količina lovačkoga naoružanja i pištolja te računarske opreme i mobilnih telefona.

Po njegovim riječima o dokaznim materijalima više podataka o dokaznim materijalima bit će poznato danas.

Nakon policijske akcije, prilikom pokušaja da uđu u Gornju Maoču, njezini mještani napali su novinarsku ekipu Tuzlanskoga lista i razbili joj fotoaparat.

U Maoči su zatečena maloljetna djeca u više nego zapuštenom stanju.
Gornja Maoča je potpuno izolirano mjesto u kojem dosad nisu važili zakoni države BiH. U ovom mjestu smještenom u nepristupačnom terenu između Brčkog i Tuzle živi se po šerijatskom zakonu. Put koji vodi do sela je gotovo potpuno neprohodan, a svi putokazi prema selu su na arapskom jeziku.