UPRAVA ZA NEIZRAVNO OPOREZIVANJE "Ne treba mijenjati zakon zbog solarnih panela"

Solari MOstar
Ceteor

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH odbio je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dodatnu vrijednost kojim je od njih traženo da se usuglasi i regulira status prosumera, odnosno fizičkih osoba koja će postavljanjem solarnih panela na svojim kućanstvima višak struje predavati Elektroprivredi RS.

Prethodno je Elektroprivreda RS obustavila sve aktivnosti vezane za prosumere zbog, kako su rekli, neusuglašenosti Zakona o obnovljivim izvorima energije RS i Zakona o PDV-u koji je na razini BiH, piše Capital

Oni tvrde da Zakon o PDV nalaže da se sva energija preuzeta iz mreže oporezuje, dok bi prema Zakonu o obnovljivim izvorima energije porez trebalo obračunati na razliku između preuzete i predane količine električne energije, odnosno na osnovu neto mjerenja.

U svom mišljenju, UNO je istakao da je sve već regulirano, a da se detalji mogu riješiti podzakonskim aktima.

“Razmotrivši predloženu dopunu zakona, smatramo da je nepotrebna, budući da za obračun PDV-a po neto principu obračuna utroška električne energije kupca-proizvođača važeća odredba ne predstavlja smetnju. Navedena odredba primarno uređuje razmjenu dobara i usluga među obveznicima PDV-a, imajući u vidu da ista nalaže obostrani obračun PDV-a, dok sama ta činjenica ne podrazumijeva po automatizmu i obostrano pravo odbitka ulaznog PDV-a. To pravo je regulirano drugim odredbama ovog zakona“, rekli su u UNO BiH te istakli da obračun netiranjem nije presudan za promet između dva obveznika PDV-a.

U UNO BiH su rekli da specifičnost u načinu utvrđivanja porezne osnovice može biti pojašnjena Pravilnikom o primjeni Zakona o PDV-u, što je, kako kažu, racionalniji pristup od donošenja zakona kada to nije neophodno.

Rješenje ovog problema je, kažu u dvosmjernim brojilima, koja će transparentno i dokazivo bilježiti razliku između predane i preuzete električne energije.

Imajući u vidu da energetski sektor, kažu, tumači funkcioniranje kupca-proizvođača u odnosu na distributivno poduzeće koje upravlja distributivnom mrežom tako, da isti ne vrši promet električne energije koju proizvodi distributivnom poduzeću već koristi za vlastite potrebe, uključujući i višak proizvodnje iznad vlastite potrošnje.

“U određenim mjesecima tijekom godine proizvođač višak “skladišti u mreži” samo za svoje potrebe za razdoblja kada proizvodi manje od vlastite potrošnje. Kupac-proizvođač ne vrši isporuku dobara niti pruža usluge drugoj osobi za što bi primio ili trebao da primi naknadu u bilo kojem obliku i u svakom trenutku može preuzeti “uskladišteni” višak“, kažu u UNO BiH i dodaju da za ovo ne treba mijenjati zakon.

Ono na što stavljaju poseban naglasak i što je imperativ provedbe Zakona o PDV-u kod netiranja je potpuno transparentan sustav obračuna potrošnje električne energije primjenom dvosmjernih brojila i uspostavljanjem jasnih procedura.

“Na ovaj način će sustav mjerenja utroška energije biti jednostavno provjeriv i dokaziv, i na taj način neće predstavljati smetnju utvrđivanju točne obveze za PDV u svakom poreznom razdoblju i za svaku osobu“, rekli su u UNO BiH.

Sličan stav ima i Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske čiji je predstavnik na nedavno održanom Samitu energetike rekao da ne postoji nikakva prepreka za stjecanje statusa kupca proizvođača i njegovu primjenu te zaključivanje ugovora o opskrbi sa shemom obračuna i neto mjerenja.

Nakon usvajanja Zakona o obnovljivim izvorima energije 2022. godine ERS je pokrenuo inicijativu da se na 50.000 krovova u Srpskoj postave solarni paneli. Program energetske održivosti, kako su ga tada nazvali trebao je da rastereti elektro energetski sustav za oko 300 gigavat sati.

Raspisan je poziv za prve prijave zainteresiranih građana koje su u početku opteretili obimnom i relativno skupom dokumentacijom potrebnom za ulaz u projekt. Shvativši da se za projekt prijavio veoma mali broj kućanstava, od papirologije se odustalo, a onda je cijela ideja pomalo pala u zaborav.