Uginula dva službena psa Granične policije BiH za otkrivanje narkotika

Prema pisanju Nezavisnih novina, sumnja se da je uzrok uginuća toplotni udar, zbog čega bi s kaznama mogli da se suoče pripadnici GP BiH koji su bili zaduženi da se o njima brinu.

Ali to u GP BiH ne mogu da potvrde, već kažu da je u tijeku postupak utvrđivanja razloga uginuća. Potvrdili su, takođe, da se incident dogodio 4. kolovoza.

"Konačan nalaz i mišljenje o uzrocima njihovog uginuća dati će Veterinarski fakultet u Sarajevu, kao nadležna institucija. Nakon prikupljanja svih relevantnih činjenica u vezi sa uginućem službenih pasa, GP BiH postupit će u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim propisima, koji definiraju eventualnu odgovornost policijskih službenika u konkretnom slučaju", uvjerava Sanela Dujković, glasnogovornica GP BiH. Prema saznanjima "Nezavisnih", u sklopu istrage, biti će obavljena i obdukcija nad psima, koja bi trebalo da odgovori na većinu pitanja u vezi sa time kako su oni uginuli.

Dok razlozi uginuća ne budu utvrđeni, bitno je napomenuti da to što se ovaj incident dogodio ne znači da je granica u Gradišci ostala "šuplja" za šverc drogom.

"Granična policija BiH raspolaže sa još 12 službenih pasa za detekciju narkotika koji u svakom trenutku mogu biti efikasno angažirani na svim dijelovima državne granice u zavisnosti od trenutnih potreba i zadataka", uvjerava Dujkovićeva.

Inače, kako nezvanično saznajemo, vrijednost belgijskih ovčara, obučenih za pronalazak droge, na tržištu dostiže i do 10.000 maraka, što govori da bi službenici Granične policije BiH, ukoliko bude utvrđena njihova odgovornost za ovaj incident, mogli da se suoče sa oštrim kaznama.

Kada je riječ o potencijalnim uzrocima zbog kojih su psi uginuli, a sudeći po riječima stručnjaka, velika je mogućnost da su za njih kobne bile upravo vrućine.

"Pod toplotnim udarom podrazumijeva se kada životinja bude pod uticajem prekomjerne toplote u prostoriji ili sredini. Kada borave u prostoriji u kojoj ne mogu da se rashlade, ili usljed pojačane aktivnosti može da dođe do takvih situacija", pojašnjava Slaven Grbić, magistar veterinarskih nauka iz Banjaluke.

Prema njegovim riječima, psima na visokim temperaturama uvijek mora da bude na raspolaganju dosta vode, što u kombinaciji sa smanjenom aktivnošću, predstavlja prevenciju od toplotnog udara.

Napominjemo, rasa belgijski ovčar u svijetu je priznata kao izuzetno inteligentan pas, koji se koristi u brojne namjene, a koje su u većini slučajeva usko u vezi sa aktivnostima policije.

Pronalaženje narkotika i ekploziva, zaštita ljudi i imovine, praćenje traga i spasavanje, samo su neki od "poslova" na kojim su često "angažirali" ovi psi.