SVI POSLOVI ZORANA STEVANOVIĆA Političar uz vlast, biznismen uz natječaje

Zoran Stevanovic

Tvrtka Enikon-mont, koja je do svibnja ove godine bila u vlasništvu Zorana Stevanovića, zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), u posljednje dvije i pol godine sklopila je poslove s javnim organima u vrijednosti 3,6 miliona KM.

“Ja to moram provjeriti, ja mislim da to nije točno. Ali, evo sad ću provjeriti“, kazao je Stevanović u kratkom razgovoru za Valter portal.

Stevanović je u razgovoru rekao da je tvrtku prodao „nekada u ovoj godini“, ali nije znao točno kada, pa je uputio na direktora tvrtke Branislava Jovića koji je trebao dati više informacija o nabavkama i vremenu prodaje Stevanovićevog udjela.

Jović je za Valter portal dostavio podatak da je Stevanović imao udio u tvrtki donedavno, do svibnja ove godine, a da je od ugovorenog iznosa od 3,6 miliona realizirano nešto manje od milijun maraka.

Enikon-mont najviše poslova sklopio je s RiTE Ugljevik, u vrijednosti većoj od dva milijuna maraka. Prema Jovićevim informacijama, realizirano je 751.000 maraka.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske (RS), koji bi trebao definirati (ne)mogućnost poslovanja tvrtki koje su u vlasništvu javnih funkcionera, u ovom i mnogim sličnim slučajevima je nedorečen i neprimjenjiv u praksi. U dijelu u kojem se navodi nemogućnost poslovanja tvrtki s organima vlasti u vrijednostima ugovora većim od 30.000 maraka ne navode se slučajevi kada su funkcioneri dijelom ili u potpunosti vlasnici ili osnivači tih firmi.

Trenutni zakon predviđa i da se sukob interesa može riješiti u ostavljenom roku na način da funkcioner odstupi s pozicije u tvrtki. Valter portal došao je do podataka iz 2012. godine kada je utvrđeno da je Stevanović u sukobu interesa, jer je firma Vitinka poslovala s javnim institucijama. U ostavljenom roku napustio je tvrtki – i riješio sukob interesa bez ikakvih sankcija.

Neprecizne zakonske odredbe i izostanak sankcija tako su omogućili funkcionerima da neometano posluju s organima vlasti i putem javnih nabavki ostvaruju milijunsku zaradu.

Zoran Stevanović postao je član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) 2006. godine, a godinu poslije stupio je na poziciju načelnika Općine Zvornik.

Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) i baze podataka Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), Stevanović je od stupanja na funkciju do danas imao desetak tvrtki u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Danas kaže da većina ovih tvrtki „vegetira“ – ne pravi prihode ili su potpuno ugašene.

„Mnogo firmi tih je napravljeno ad hoc za neki posao da se odradi, pa su ugašene… Razumijete li me? Nema potrebe nikakve, ja nisam nikakva varalica“, odgovorio je Stevanović na naše pitanje vezano za njegove tvrtke.

U svojoj prvoj imovinskoj kartici koju je prijavio SIP-u 2008. godine naveo je da u tvrtki Enikon-mont iz Zvornika ima akcije u vrijednosti 160.000 KM.

Nakon toga, mandat načelnika/gradonačelnika Zvornika dobio je još četiri puta, a u imovinskim karticama koje je prijavljivao SIP-u 2012. i 2016. godine nije navodio ovu tvrtku, sve do posljednjeg mandata kada je u siječnju 2021. u imovinskoj kartici naveo 50 posto vlasništva.

„Slušajte da vam kažem, vama ako nešto treba bilo da hoćete da me krpite ili nebitno, mene zovnite kad sam ja svoj na svom, na telefonu. Ja ću vama sve ispričati, a vi pišite. Nemam ja problem s tim. Ja sam kao gradonačelnik Zvornika 2007., kad sam tek doš'o, imao pet milijuna maraka na privatnom računu, na tekućem svom. Ja ništa ne kradem niti mene interesira“, odgovorio je Stevanović kada smo potražili pojašnjenje podatka o akcijama navedenim 2008. godine, te ponovno spominjanje tvrtke tek 2021. godine.

Prema podacima iz Registra poslovnih subjekata, Stevanović je upisan 2021. godine kao osnivač, uz napomenu da je dio spisa ove tvrtke uništen u poplavama.

U podacima koje je Valteru dostavio Branislav Jović, direktor tvrtke , navedeno je da je Stevanović bio suvlasnik tvrtke od osnivanja 2007. godine do veljače 2010. godine. A zatim ponovo od veljače 2021. do svibnja ove godine.

Od siječnja 2021. godine, kada je Stevanović upisao ovu tvrtku u svoju imovinsku karticupa do danas, Enikon-mont je sklapao poslove s javnim organima: rudnicima i termoelektranama Ugljevik i Gacko, Vodovodom i komunalijama Zvornik, Gradom Banja Luka i JU Bolnica Zvornik, u ukupnoj vrijednosti3.614.570 KM.

„Ma to je nemoguće, to nije točno. Ja sve što radim s državom to je udio, radim neke elektrofiltere… Termoelektrane Ugljevik i termoelektrane Gacko. I to slabo tko i radi na ovim prostorima, i to oni rade, a to vrijedi 200-300 tisuća maraka. Ne više“, rekao je Stevanović za Valter.

Prema podacima s portala javnih nabavki BiH, poslovnog portala Akta.ba i službenihweb stranica javnih organa, vrijednost ugovora se kretala od 980 KM do više od 470.000 maraka. Najčešće se radilo o otvorenim postupcima, u kojima je tvrtka Enikon-mont bila jedini ponuđač.

Direktor Jović pojasnio je za Valter portal da je samo dio ugovorenih poslova u praksi realiziran (u iznosu 997.534 KM). Jović je u dostavljenim podacima, osim gore navedenih ugovornih organa, naveo i poslovanje sa MUP-om RS, Zvornik Stanom Zvornik i KSC Zvornik.

U javno dostupnim informacijama o ugovorenim poslovima, najviše ugovora sklopljeno je s RiTE Ugljevik za remont i otklanjanje nedostataka elektrofilterskog postrojenja, remonte ventilatorskog postrojenja i usluge rada autodizalice. Od sredine ožujka 2021. do početka svibnja 2023. godine sklopili su 19 ugovora, ukupne vrijednosti 2.297.060 KM.

„Ja to moram provjeriti, ja mislim da to nije točno. Ali evo sad ću provjeriti. Ne znam koji su vam izvori“, kazao je Stevanović u telefonskom razgovoru. 

Jović tvrdi da se radi o okvirnim sporazumima na osnovu kojih se potpisuju ugovori, koji su u konačnici manji od navedene sume.

Usluge i robe za revitalizacije elektrofilterskog postrojenja za potrebe redovnog remonta za 2021., 2022. i 2023. godinu u RiTE Gacko koštale su ukupno 378.980 KM. Jović navodi da je od navedenog iznosa do sada realizirano 229.216 KM, te da za dogovorene poslove za ovu godinu još nisu potpisali ugovore.

“To je u generalnom remontu sudjelovanje, vjerojatno“, komentirao je kratko Stevanović.

S grupom ponuđača, koju uz Enikon-mont čine Procensa oprema inženjering iz Laktaša, Progres-gradnja i ABC Solutions iz Banje Luke, u ovoj godini ugovoreni su radovi na izgradnji vidikovca na Banj brdu s Gradom Banja Luka – najprije u ožujku u iznosu od 460.388 KM, a zatim u svibnju 470.085 KM. 

Jović kaže da je zaboravio da su bili u konzorciju za ovu nabavku.

“Ali smo to bili da licencom pokrijemo konzorcij, niti smo što radili niti što realizirali, zato to nisam ni evidentirao”, pojašnjava.

“Vodovod i komunalije” Zvornik sklopile su ugovor za remont karoserije-nadogradnje na kamionu ,,Mercedes” tip ,,16-17” sa Enikon-mont u lipnju 2021. godine, u vrijeme kada je Stevanović bio na poziciji gradonačelnika, u iznosu od 7.074 KM. U ovom slučaju Jović je dostavio podatak koji je za 200 KM veći u odnosu na javno dostupne podatke.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa u organima vlasti RS propisuje da izabrani predstavnici, nositelji izvršnih funkcija i savjetnici, u vrijeme dok vrše funkciju i tri mjeseca poslije, ne mogu biti u upravljačkim i nadzornim organima privrednog društva koje posluje s organima vlasti u vrijednosti ugovora ili posla većem od 30.000 KM.

Zbog nedorečenog propisa koji kao takav nije primjenjiv u praksi, iz Transparency International u BiH (TI BiH) već duže zagovaraju donošenje novog zakona koji će biti konkretniji, obuhvatiti širi krug ljudi te regulirati još situacija koje predstavljaju sukobe interesa i obavljanje nespojivih funkcija.

U Zakonu se, dakle, ne navode termini “vlasnik” ili “osnivač” u bilo kojem postotku gospodarskih društava, nego samo “član upravnog odbora, nadzornog odbora ili direktor gospodarskog društva”, a sukob interesa je isključen za poslove u vrijednosti manjoj od 30.000 KM.

Stoga smo se obratili Republičkoj komisiji za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS da  pojasne kako postupaju u slučajevima kada tvrtka koja je u vlasništvu funkcionera, dijelom ili u potpunosti, posluje s javnim institucijama s pojedinačnim ugovorima većim od 30.000 KM.

Odgovorili su da tražene informacije „nisu pod kontrolom ovog javnog organa“, te da nisu nadležni za tumačenje ovih zakonskih odredbi.

„Autentično tumačenje pojedinih zakonskih odredbi može dati samo donositelj, tj. u ovom slučaju NSRS“, naveli su.

Osim što je Zakon štur i nedorečen, u slučaju kada se i utvrdi sukob interesa, ako u ostavljenom roku funkcioner na kojeg se odnosi odstupi s pozicije u tvrtki koja posluje s javnim organima, smatra se da je sukob interesa riješen, pojasnili su nam trenutni propis iz TI BiH.

Prema podacima do kojih je došao Valter portal, u rujnu 2011. godine Komisija za dionice od vrijednosti RS dostavila je Komisiji za utvrđivanje sukoba interesa inicijativu za utvrđivanje postojanja sukoba interesa tadašnjeg načelnika Opštine Zvornik, Zorana Stevanovića.

Od veljače 2007. do ožujka 2012. godine, tvrtka Vitinka a.d. Kozluk, u kojoj je Stevanović obnašao funkcije predsjednika, člana i zamjenika predsjednika upravnog odbora i vlasnika 6,80% akcija s pravom glasa, poslovala je s Administrativnom službom Općine Zvornik u vrijeme kada je Stevanović bio načelnik, a ukupna vrijednost poslovanja iznosila je 34.681 KM.

Vlada RS je tada dostavila podatke koji pokazuju da je Vitinka u razdoblju od siječnja 2011. do ožujka 2012. poslovala s republičkim javnim ustanovama i institucijama u ukupnom iznosu 285.503 KM.

Na osnovu ovih podataka utvrđeno je da je Stevanović prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa u organima vlasti RS.

Međutim, kako je Zakonom propisana mogućnost razrješenja sukoba interesa u roku od 30 dana, Stevanović je i prije navednog roka podnio ostavku na članstvo u Upravnom odboru preduzeća Vitinka a.d. Kozluk i „time je riješio utvrđeni sukob interesa“, navedeno je 6. srpnja 2012. godine u konačnom rješenju Komisije.

Prema Zakonu, javni funkcioneri imaju rok od 30 dana da riješe sukob interesa tako što će odstupiti s nespojive funkcije. Ako to ne učine, pojašnjavaju iz TI BiH, Komisija šalje konačno rješenje SIP-u, čime će se smatrati da je funkcioner nepodoban za kandidiranje na bilo koju neposredno ili posredno izabranu funkciju, u razdoblju od četiri godine nakon donošenja konačnog rješenja.

Zakon predviđa i kazne za izabrane predstavnike, nositelje izvršnih funkcija ili savjetnike koji obavljaju nespojivu dužnost u gospodarskom društvu, u iznosu od 500 do 1.500 KM.

U odnosu na milijunsku korist koju funkconeri ostvaruju poslovanjem s javnim organima, i na mogućnost razriješavanja sukoba interesa, ove kazne su mizerne, međutim ni kao takve ne služe svrsi.

Zbog lošeg zakonskog rješenja Komisija za sprječavanje sukoba interesa je donijela pravno mišljenje u kojem je iznijela stav da nije ovlaštena da izriče sankcije koje su propisane Zakonom.

„S tim u vezi, Komisija je mišljenja da je zakonodavac propustio da uredi ovo pitanje te nije ostavio u nadležnost Komisije izricanje bilo kakvih sankcija, osim utvrđivanja je li došlo do povrede zakona i sukoba interesa ili ne“, pojasnili su iz TI BiH za Valter portal. 

Zahvaljujući ovakvom zakonskom rješenju, koje omogućava razrješenje sukoba interesa bez valjanih sankcija, uz zajamečnu korist funkcioneri nemaju razloga ni da razmišljaju o tome jesu li u sukobu interesa kada posluju s javnim insitucijama, što je Zoran Stevanović tijekom godina obilato koristio.