Skoro pola milijuna učenika u BiH jutros će sjesti u školske klupe

Nasastanku Koordinacije hrvatskih ministara školstva dogovorili smo se da školsku 2012./2013. počnemo prema ranije utvrđenom nastavnom kalendaru. Dakle, nastava za sve učenike koji nastavu slušaju na hrvatskom jeziku počinje u ponedjeljak 3. rujna, kako u osnovnim tako i srednjim školama, osim za prve razrede u Zapadnohercegovačkoj županiji. Za njih nastava počinje 28. siječnja, rekla je Helena Lončar, ministrica školstva u ZHŽ-u. Kako tvrdi ministrica, školski objekti i nastavno osoblje je spremno i nastava može početi. Za razliku od ranijih godina ove godine je nešto bolja situacija s udžbenicima. Vrijede lanjski udžbenici, iznimka su oni za četvrti razred u ZHŽ-u, gdje se prvi put koriste, piše Večernji list.

I školarci su u prometu

I nastava u ostalim dijelovima BiH počinje danas. Tako će danas nešto manje od pola milijuna učenika osnovnih i srednjih škola, sjesti ponovno u klupe, nakon skoro tri mjeseca ljetnog raspusta. Na bh. prometnicama danas će se naći oko 320 tisuća pučkoškolaca i 150 tisuća srednjoškolaca, koji će biti novi sudionici u prometu. Dok roditelji upozoravaju svoju djecu o ponašanju u prometu, policajci će imati više problema da skrenu pozornost vozačima "naoružanim" brzim limenim strojevima da imaju razumijevanja i za poneke nestašluke učenika. Moraju malo popustiti papučicu gasa, posebice u blizini škola. Dok za ministre problema s udžbenicima nema, roditelji i učenici već dvadesetak dana tragaju za njima. Doduše, udžbenika ima, ali za jedan komplet novih udžbenika treba izdvojiti u prosjeku od stotinjak pa do 300 KM, ovisno o razredu, ali i mjestu gdje učenik ide u školu. No, tu su i bilježnice, pribor, a tek odjeća? - Ja imam još dvoje djece u osnovnoj školi i dvoje u srednjoj. Za dvoje u osnovnoj školi nisam nabavljala knjige, vjerujem da će ih dočekati u školi, osim ponekog radnog lista. A ovo dvoje u srednjim školama "trčkaraju" već desetak dana po tržnicama i ulicama prodajući svoje stare knjige i kupujući, opet stare, od starijih učenika. Tako sam s knjigama ove godine, za razliku od ranijih, relativno dobro prošla. No, bit će troškova.

Lakše nego ranije

Za njih četvero treba nabaviti bilježnice, torbe, materijal za likovno i drugo te i poneka nova knjiga. No, najgore je s odjećom i obućom. Obvezno je nabaviti po trenirku i tenisice, te još ponešto. No, za to će morati sačekati plaću, pa i nekoliko njih, kaže Ljubica Milićević iz Ljutog Doca (ŠB), naglašavajući kako je sada u boljoj situaciji, podsjećajući na vremena, kada je i po osmero trebalo pripremati za školu.