Skandalozno: Vodovod ne želi priključiti Pastoralni centar

pater Krešimir Djaković , župa sv. Ignacija, na Grbavici, Pastoralni centar na Grbavici
U ponedjeljak, 9. studenog 2015. u sarajevskoj župi sv. Ignacija u naselju Grbavica, ispred nove župne crkve, župnik pater Krešimir Djaković upriličio je tiskovnu konferenciju u povodu zabrane priključivanja nove župne crkve sv. Ignacija i Pastoralnog centra na gradsku kanalizacijsku i vodovodnu mrežu.

Pozdravljajući na početku nazočne medijske djelatnike, župnik Djaković zahvalio im je što su se odazvali njegovu pozivu da izvijeste javnost o novim poteškoćama s kojima se suočava u izgradnji nove župne crkve Pastoralnog centra. Kazao je da je problem nastao kada je, radi žurnosti u otvaranju sportske dvorane preko puta crkve, a koja je u nadležnosti Općine Novo Sarajevo, zatrpan kanal s cijevima pruženim u cilju spajanja na gradsku kanalizacijsku i vodovodnu mrežu. Ustvrdio je da situaciju dodatno pogoršava opstruiranje procesa od strane KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo koje uvjetuje financiranje cjelokupnog projekta spajanja na mrežu kod stadiona FK Željezničar udaljenu više desetina metara od crkve i Pastoralnog centra.

„Mi i dalje stojimo otvoreni za rješenje problema. Bilo bi nezgodno da se asfaltira put između crkve i dvorane pa da se kasnije mora lomiti i rezati asfalt te kopati da bi se ponovno spojila voda na crkvu s vodovodne mreže koja je odmah preko puta. Htjeli smo riješiti problem odmah prije nego se asfaltira, ali ne postoji dobra volja s druge strane", kazao je župnik Djaković te dodao da su nerješavanjem ovog problema zahvaćeni svi koji bi koristili prostorije Pastoralnog centra odnosno vjernici ove župe i njihova djeca koja će pohađati vjeronauk.

Upitan da prokomentira u kojoj fazi je izgradnja ovog objekta, župnik Djaković je kazao da su grubi radovi pri kraju te da se planirao pristupiti ugradnji sistema grijanja i nastaviti s drugim unutarnjim radovima. Pohvalio je djelatnike KJKP Sarajevogas koji su brzo odgovorili na upit u vezi sa spajanjem objekta na plinsku instalaciju. Rekao je da slično iskustvo ima i sa BH Telecom-om ističući da su njihovi djelatnici odmah pristupili radovima kopanja i polaganja telekomunikacijskih kablova. Dodao je da, pored problema sa spajanjem na gradsku kanalizacijsku i vodovodnu mrežu, ostaje i problem spajanja na električnu energiju te izrazio nadu da će se ubrzati i taj proces koji je do sada bio relativno usporen.

Potom se nazočnim novinarima obratio arhitekt i projektant crkve i Pastoralnog centra gospodin Jure Pranjić koji je u projekt uključen već deset godina. Kazao je da je prethodnih pet godina predstavljalo određenu „kalvariju" do dobivanja dozvole za izgradnju pojašnjavajući da je dozvola već u startu ograničavala mogućnosti koje su oni mogli ispuniti. Istaknuo je da je od njih traženo projektiranje i izgradnja gradske vodovodne mreže u dužini od 200 metara.

„Naravno, to je izvan naše parcele i izvan obuhvata ovoga prostora i izvan naše ingerencije jer mi naprosto ne možemo riješiti imovinske odnose i ne možemo raditi na površini koja nije naše vlasništvo. Ne možemo uopće pristupiti rješavanju tog problema", upozorio je g. Pranjić te podsjetio da je rezultat žalbe u 2013. godini bilo obećanje predstavnika vlasti da će financirati projekt izgradnje vodovoda, ali su na kraju ipak odbacili tu mogućnost radi nemogućnosti rješavanja imovinsko pravnih odnosa. S tim u vezi kazao je da su postojale ogromne poteškoće jer je objekt pokrio cijelu parcelu slobodnog prostora. Istaknuo je da su bili prisiljeni rješavati probleme „u hodu" te su tako, iako im je to pričinjavalo dodatne poteškoće, osiguravali da ulica tik uz objekt bude kontinuirano prohodna, između ostalog, jer su imali želju zadržati dobrosusjedske odnose.

Arhitekt Pranjić je novinare izvijestio da su učinili sve što se od njih tražilo, uključujući rješavanje obveza vezanih uz fekalne, oborinske i kanalizacijske mreže, na koju su trenutno, kako je istaknuo, uključeni svi koji se nalazi u blizini. Istaknuo je da se, unatoč svemu, njima priječi da valjano završe svoj priključak. „Imamo sada apsurdnu situaciju da su svi priključeni i da svi koriste ono što smo mi uredili, a da mi to jednostavno pravno ne možemo završiti. Nama se daju neke obveze na koje mi, jednostavno, ne znamo koje su... Jednostavno se od nas traži da projektiramo gradski vodovod izvan naše parcele, izvan našeg obuhvata, u tuđim parcelama", kazao je g. Pranjić dodajući da su riješili sve što je u kontaktu s njihovom parcelom i da jednostavno traže pomoć. Zaključio je da su bezbroj puta iznova izišli u susret svim zahtjevima, među kojima je bilo i to da su morali objekt suziti za metar radi naknadnog zahtjeva za pješačkim stazama uz prometnicu uz koju objekt leži, te da ima utisak da se na svaki način želi učiniti da se odustane od ovog projekta.

ktabkbih.net