NOVI ŠAMAR STRANAČKOM KADROVIRANJU Sudili se sposobni i podobni, Salem Marić se na svjedočenju opet pravio Englez

Salem Marić
Hercegovina.info

Nepotizam i stranačko uhljebljivanje sve češće biva sankcionirano pred domaćim sudovima. Tako je u predmetu dr. Lejle Orhan, koja je tužila Dom zdravlja Stari Grad i direktora dr. Edina Kapetanovića zbog stranačkog SDA kadroviranja na mjestu ravnatelja, zbog kojeg ona, premda najbolja kandidatkinja nije postala ravnateljica, natječaj vraćen u fazu izbora kandidata. 

Županijski sud u Mostaru, u vijeću sastavljenom od sudija Nade Hamović-Kovačević, predsjednice vijeća, Tatjane Mijatović i Zorana Krtalića, odlučujući o žalbi tužiteljice na presudu Općinskog suda u Mostaru donio je presudu da se žalba tužiteljice djelomično uvažava i prvostupanjska presuda preinačava u odnosu na prvotuženog tako da utvrđuje se da je prvotuženi povrijedio pravo tužiteljice na jednako postupanje. 

Favoriziran Kapetanović

Županijski sud presudom potvrđuje da je JU Dom zdravlja Stari Grada diskriminirala tužiteljicu u provođenju natječaja objavljenog 28. 2. 2020. godine u „Službenim novinama Federacije BiH“ i „Dnevnom avazu“, na način da je favorizirala drugotuženog kao kandidata na natječaju, koji je bio favorit Stranke demokratske akcije, imenujući ga unatoč činjenici da drugotuženi nije ispunjavao ni formalne uvjete natječaja. 
Međutim, ono što je novo je da Županijski sud ovom presudom nalaže prvotuženom da izvrši izbor između kandidata u natječaju objavljenom 28. 2. 2020. godine u „Službenim novinama Federacije BiH“ i „Dnevnom avazu“, u roku od 15 dana i sa pravnom poukom da žalba ne odlaže izvršenje naloga o izboru i imenovanju kandidata. Ujedno sud poništava natječaj koji je obavljen nakon gore navedenog, što će reći vraća proceduru u kolosijek. 

Pravda za diskriminirane

Naime, do sada je bila praksa da se, u slučaju kad se izvrši nezakonit izbor kandidata (za kojeg je raspisan natječaj) - natječaj samo poništi, od čega kandidati čije je pravo povrijeđeno nisu imali nikakve koristi. Kad ne pobijedi favorit stranke, samo se poništi natječaj, pa se provede novi i opet se imenuje onaj za koga je natječaj raspisan. U ovom slučaju sud je shvatio da se takvom praksom ne otklanjaju posljedice diskriminacije. 

Nadalje, tuženi Dom zdravlja dužan je tužiteljici nadoknadi nematerijalnu štetu zbog povrede njenih osobnih prava da ne bude diskriminirana i duševnih boli izazvanih diskriminacijom u iznosu od 6.000 maraka. 

I Salem doveden na sud

U ovom procesu svjedočio je i donedavni lider mostarske SDA Salem Marić. 
Na upit punomoćnika tužiteljice odvjetnika Milenka Krčuma zna li išta o utjecaju Stranke demokratske akcije na imenovanje rukovoditelja u Mostaru Marić je kazao da „misli da se tu isključivo poštuje zakon po pitanju imenovanja“. 
Nakon što je odvjetnik konkretizirao pitanje, odgovorio je da ga ne shvaća. 

MILENKO KRČUM: Ja Vas ne pitam poštuje li se zakon, znate li išta o utjecaju Stranke demokratske akcije, jeste li razumjeli pitanje, utjecaj Stranke demokratske akcije na imenovanje rukovoditelja ustanova u, ajmo pod navodnike ili bez navodnih znaka kazati, u istočnom dijelu grada?
SALEM MARIĆ: Nisam razumio pitanje.

Marić je, a što smo ranije i pisali, izbjegavao svjedočenje u ovom predmetu.

Inače, ovo nije prva pljuska stranačkom kadroviranju. Bitno se prisjetiti i Stočanke Emine.