S Novom godinom registracija vozila skuplja i do 36 maraka

tehnički pregled
Ovaj eko-test obavljati će se u stanicama za tehnički pregled vozila, a zbog njega će vozači za registraciju morati izdvojiti dodatnih 20 do 36 maraka, potvrđeno je u Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija.

Vlasnici vozila s benzinskim motorom bez katalizatora ispušnih plinova i lambda sonde, za eko-test pri registraciji platit će 22 marke, a za one sa katalizatorom i sondom 32 marke.

Za sva vozila s dizelskim motorom plaćat će se naknada od 36 maraka.

- Prva etapa bit će prijelazna, jer sve do 2020. eko-test neće utjecati na registraciju. Ako vozilo u naredne tri godine pri tehničkom pregledu ne prođe eko-test, neće se moći ni registrirati - pojasnili su iz Ministarstva.

Na vozila će biti stavljane i naljepnice u bojama.

Automobili koji zadovoljavi normu Euro 1 dobit će crnu naljepnicu, za Euro 2 predviđena je crvena, Euro 3 žuta, Euro 4 zelena, Euro 5 plava a Euro 6 ljubičasta boje. Kada sav posao završimo, kada sva vozila budu imala naljepnice, Vlada FBiH odlučit će šta s vozilima koja ne zadovoljavaju standarde i ne prođu eko-test.

Pavo Boban, pomoćnik federalnog ministra prometa, potvrdio je da će registracija poskupjeti zbog eko-testa, ali da drugih korekcija u cijenama neće biti.