Prevareni umirovljenici traže svoj novac

mirovine, Vjekoslav Čamber, umirovljenici, prijava, mirovina, mirovine, mirovina, umirovljenici, povrat novca, mirovine, umirovljenici, Isplata mirovina, juniori, pismo, pismo majke, anonimno pismo, mirovine, FBIH, Isplata mirovina, isplata, mirovine, Isplata mirovina, povećanje mirovina, vojne mirovine, mirovine, mirovinski sustav, polaštene mirovine, mirovina, ćosanje, hercegovački običaji, Informatička radionica, stari i nemoćni, roditelji, roditelji i djeca, PIO/MIO, Federalni premijer Novalić , Mostar, kuća, običaji, Običaji starog zavičaja , hercegovački običaji, Hercegovina, hercegovački običaji, narodni običaj, običaji, broj stanovnika, Hrvatska, procjene demografa, mirovine
Nepostojeći broj

Novac je odbijen čak i onima koji nisu članovi ovog udruženja.

- Nitko nije protiv akcije, ali nas je valjda netko trebao pitati jesmo li za to. Prvo je bilo rečeno da će onima koji imaju 326 KM biti odbijena jedna marka, a oni su odbili dvije marke. Onda kažu i da telefonom možemo prijaviti svoje negodovanje, pa dobijemo broj na koji se nitko ne javlja. Ovo je sramota - govori Sarajka Hana K.

Mehmedalija Rapa, predsjednik Udruženja saveza umirovljenika FBiH, kaže za „Avaz" da su svjesni negodovanja umirovljenika.

- Točno je da je novac odbijen i onima koji nisu članovi Udruženja, ali mi tim novcem želimo pomoći i ugroženim umirovljenicima koji, također, nisu naši članovi. Upoznati smo s negodovanjem zbog odbijanja novca s mirovinskih čekova, ali onima koji se ne slažu s tim, novac će već narednog mjeseca biti vraćen - govori Rapa.

Dodaje da već imaju tridesetak umirovljenika koji su zatražili povrat novca.

Amel Lizde, šef Ureda za odnose s javnošću Federalnog zavoda PIO/MIO, objašnjava na koji način umirovljenici mogu vratiti odbijeni novac.

Napisati podatke

- Potrebno je da u što kraćem roku podnesu pisani zahtjev za povrat novca, u kojem će napisati dvije rečenice da žele taj novac natrag. U zahtjevu trebaju napisati svoje podatke te taj zahtjev predati u najbližu našu poslovnicu ili Udruženje umirovljenika. I novac će im biti vraćen u mirovinama za lipanj - objasnio je Lizde.

Prostom računicom, prema ovom sistemu za povrat novca koji je Zavod uspostavio, umirovljenici će, dok ispoštuju proceduru, praktično potrošiti sve što im treba biti vraćeno.

Neka daju oni s plaćama od 5.000 KM

Stjepan Bilić jedan je od umirovljenika koji smatraju da se kratkoročnom akcijom ne može mnogo pomoći.

- Moja mirovina je 375 KM i spreman sam da mi u narednih godinu dana svaki mjesec odbiju dvije KM. Ali, ovaj primjer trebaju slijediti, naravno s većim iznosima, i oni s plaćama od dvije, tri, pet tisuća KM. Našim ugroženim sugrađanima barem da u narednih godinu dana osiguramo da imaju šta jesti - ispričao nam je Bilić.