Pravosuđe u BiH mora procesuirati još 7.000 osumnjičenih za ratne zločine

Pravosuđe

Prema prikupljenim podacima, u trenutku prihvaćanja državne strategije za procesuiranje ratnih zločina u Bosni i Hercegovini je bilo nešto manje od 10.000 osoba prijavljenih zbog takvih kaznenih djela.

Strategijom je predviđeno da se do kraja 2015. godine procesuiraju najozbiljniji od ukupno 9.880 slučajeva, a svi ostali u idućih sedam godina. Do sada je optuženo njih 750, a kazneni progon je prekinut u 2.110 slučajeva, jer je ocijenjeno kako nema dokaza o počinjenju ratnih zločina.

Uz Tužiteljstvo BiH, koje se trebalo baviti najvažnijim slučajevima, procesuiranje ratnih zločina je i zadaća u koju su se trebali uključiti entitetski sudovi i tužiteljstva.

Tužiteljstvo BiH do sada je podignulo ukupno 500 optužnica, od čega polovicu u protekle dvije godine.

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz ranije ovog mjeseca kritizirao je Tužiteljstvo BiH zbog sporog rada, uz upozorenje kako se ono nepotrebno bavilo manje složenim predmetima zanemarujući krupne slučajeve, uključujući one koje je bosanskohercegovačkom pravosuđu prepustilo haaško tužiteljstvo.

Bramemrtz je tijekom ovotjednog radnog posjeta Sarajevu dobio obećanja od glavnog tužitelja BiH Gorana Salihovića kako će svi haaški slučajevi biti obrađeni do kraja ove godine, a u međuvremenu je pokrenut i stegovni postupak protiv jednog od tužitelja Muniba Halilovića zbog toga što nije procesuirao jedan od slučajeva na kojemu je radio.

BIRN podsjeća kako je Halilović u iskazu pred disciplinskim tužiteljem Visokog sudskog i tužiteljstvog vijeća BiH (VSTV) kazao kako su i drugi tužitelji posezali za jednostavnijim predmetima "radi ispunjenja norme".

"Veliki broj tužitelja u Tužiteljstvu BiH radi upravo tako. Tamo ima tužitelja koji nikada nisu podignuli optužnicu iz predmeta najsloženije kategorije", kazao je Halilović.

Iz Ministarstva pravosuđa BiH najavljeno je poduzimanje koraka kako bi se otklonili postojeći zastoji. To se odnosi na preispitivanje kategoriziranja predmeta, eliminiranje vođenja paralalenih istraga na državnoj i entitetskim razinama te rješavanje pitanja ustupanja predmeta pravosudnim tijelima na različitim razinama vlasti.

Glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Marina Bakić izjavila je kako su u tom ministarstvu uvjereni da uz ove mjere može biti ispoštovan petnaestogodišnji rok za rješavanje svih slučajeva ratnih zločina.

Ova strategija se odnosi samo na slučajeve prijavljene do 2008. godine, a u nju nisu uključeni slučajevi prijavljeni nakon toga, što znači da su zadaće za bosanskohercegovačko pravosuđe zapravo još veće.

Hina