Povratnici postaju meta napada u BiH

HDZ 1990, HDZ 1990, priopćenje, teslić, povratnici, Republika Srpska, ilija cvitanović, HDZ 1990, ilija cvitanović, HDZ 1990, HDZ 1990, priopćenje, HDZ 1990
Jedan hrvatski povratnik nedaleko od Teslića u Republici Srpskoj ozlijeđen je u nedjelju nakon što ga je drškom sjekire u glavu u ugostiteljskom objektu udario nasilnik koji je zajedno s još dvije osobe vrijeđao tamošnje Hrvate, izvijestili su u ponedjeljak mediji u BiH.

"Monstruozne parole prijetećeg sadržaja, ispisane na objektima uz stadion na kojem se ovih dana, tradicionalno, održava turnir u nogometu, a potom i fizički napad skupine nasilnika koji su sjekirom napali osobe hrvatske nacionalnosti, jasna su poruka hrvatskim povratnicima na području općine Teslić", priopćeno je iz HDZ-a 1990.

Pojašnjava se kako napadi, zastrašivanje i prijetnje hrvatskim povratnicima i iseljenicima u vrijeme velikog kršćanskog blagdana, Velike Gospe, kada se tradicionalno na tim područjima okupi nekoliko desetaka tisuća vjernika i hodočasnika, pokazuju kako "još uvijek postoje mentalni sklopovi koji nasiljem, napadima i zastrašivanjima žele dovršiti potpuno istrjebljenje hrvatskoga naroda s ovih područja, a koji je u ljeto 1992. godine u potpunosti protjeran".

Iz HDZ-a 1990. upozoravaju kako u povratničkim naseljima danas živi tek nekolicina povratnika, koji sve češće postaju meta napada i prijetnji.

Trojica mlađih nasilnika kojima su iz policije u Doboju navedeni inicijali (V.S., N.C. i S.B.) u nedjelju su u ugostiteljskom objektu Formula zajedno vrijeđali tridesetak gostiju hrvatske nacionalnosti.

U jednome trenutku je jedan od napadača (V.S.) drškom od sjekire lakše ozlijedio jednog Hrvata koji je bio gost u restoranu. Dan ranije su u hrvatskome naselju u Tesliću ispisane uvredljive i prijeteće poruke tamošnjim Hrvatima


Hina