Piše se bijela knjiga o BiH

...visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i europskog tajnika za proširenje Stefana Fuelea, rekla je agenciji Srna Maja Kocijančić, glasnogovornica Catherine Ashton.

- Radi se o prijedlogu za razmišljanje, rekla je Kocijančić.

Srna iz diplomatskih izvora doznaje da je prijedlog "bijele knjige" dan njemačkoj diplomaciji, koja u posljednje vrijeme pokazuje više zainteresiranosti za razvoj u BiH.

U analizi, u koju je Srna imala uvid, dan je naglasak na jačanje europskog prisustva u BiH, proporicionalni odnos reformi i viši stupanj europskih integracija.

- Iako je perspektiva članstva udaljena, ipak je to jedan od rijetkih zajedničkih političkih ciljeva oko kojeg se slažu sve partije, navodi se u dokumentu koji je Srna dobila od diplomate jedne od zemalja članica EU.
Ugledna osoba

U dokumentu se ističe da EU i NATO još uvijek imaju najviše utjecaja na politiku u BiH, i da će se taj uticaj pojačati ako BiH dobije kandidaturu.

- U procesu europeizacije potrebno je da lokalni lideri preuzimu odgovornost, a reforme će pomoći modernizaciji države i ekonomije. Ona će se postići imenovanjem ugledne osobe na mjesto šefa europskog izaslanstva, čiji bi zadatak bio jačanje utjecaja i bolje uočavanje prisustva EU u BiH. Nova osoba bila bi odgovorna i za politički i za sigurnost aspekt u zemlji, navodi se u dokumentu.

Prema tom izvoru, prelaženje nadležnosti sa sadašnjih ureda EUSR-a i OHR-a na novu ureda šefa europskog izaslanstva bilo bi fazno, tako da bi kadrovi dva postojeća ureda, koji su zaduženi za pravna, politička i komunikacijska pitanja, postupno prelazili.
Kazne liderima

Budući šef europskog izaslanstva bi imao mogućnost predlaganja, a izaslanstvo mogućnost provođenja adekvatnih projekata europske pomoći.

Šef europskog izaslanstva imao bi mogućnost zaustavljanja, odnosno, prekidanja pomoći onima koji djeluju protiv Daytonskog sporazuma, navodi se u ovom internom dokumentu. Bilo bi omogućeno i šire zaustavljanje sredstava iz IPA fonda (specijalnog fonda pomoći za regiju), ako se tako odluči nakon širih konsultacija.

Ukoliko dođe do značajnijeg kršenja Daytonskog sporazuma, budući šef europskog izaslanstva bi imao mogućnost predlaganja zamrzavanja sredstava u zemlji i inozemstvu ili zabrane putovanja u EU zemlje.

- I druge restriktivne mjere mogle bi se predložiti protiv lidera u BiH, uključujući i zabranu sudjelovanja na sastancima na visokoj razini, navodi se u dokumentu.
Potrebne hitne reformske mjere

U prijedlogu za razmišljanje se, pod podnaslovom EU agenda, navodi da su potrebne hitne reformske mjere, a prva je usaglašavanje s presudom Europskog suda u Strasbourgu u slučaju "Sejdić i Finci", odnosno Europske povelje ljudskih prava, kao i omogućavanje institucijama efikasniji rad kako bi lakše preuzele europske standarde.

Druga mjera reformi je unapređenje izvršne vlasti na državnoj razini i unapređenje rada zakonodavnih tijela, a treća je jačanje borbe vladavine prava, specijalno u odnosu na organizirani kriminal i korupciju, stvaranje nezavisnog i efikasnog sudskog aparta, po ugledu na EU standarde.

Državna administracija trebala bi biti odgovorna prema građaninu i efikasna, a napredovanje kadrova da se odvija na bazi kvaliteta.

Popis stanovništva trebao bi biti organiziran 2011. godine, i da ga kontrolira Međunarodna organizacija za monitoring, kaže se u dokumentu.
Reforme ekonomije

Strukturne reforme trebale bi se poduzeti u ekonomiji na liniji aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda, čiji je cilj jačanje makroekonomske stabilnosti.

U dokumentu su nabrojani i "mehanizmi" pomoću kojih bi se to relaziralo od kojih je jedan "konstantan dijalog s BiH vlastima na svim razinama, koji će biti i pojačan kada Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupi na snagu".

- Budući šef europskog izaslanstva bit će stalno prisutan u javnosti u temama europske integracije, podsjećajući na reformske obveze i naglašavajući prednosti europskog procesa. EUFOR će nastaviti svoju misiju i, ako treba, pojačati trening u BiH. EUPM će se specijalno obazirati na organizirani kriminal i korpuciju, navodi se u ovom prijedlogu na osnovu kojeg njemačka diplomacija piše "bijelu knjigu", koja će biti još konkretniji temelj za razgovor EU ministara o BiH u siječnju, piše Srna.