Novi namješten natječaj u prosvjeti

Sanja Đukić

Nije nikakva novost da se u Republici Srpskoj namještaju natječaji prilikom zapošljavanja, ali je posebno bolno kada se to događa u prosvjeti. Slučaj Sanje Đukić je posebno potresan, s obzirom na činjenicu da je Sanja provela više od 180 mjeseci na birou i da, kako kaže, zbog toga što ne pripada nijednoj političkoj stranci vrata svake škole su joj unaprijed zatvorena.

Posljednje od mnogih loših iskustava natječajnih procedura je ono u Javnoj ustanovi Centar srednjih škola “Petar Kočić”, započinje svoje svjedočenje Sanja Đukić.

„Iako znajući da je nemoguća misija dobiti posao pedagoga na neodređeno vrijeme bez protekcije, odnosno upliva političkih stranaka, prijavlila sam se na ovaj natječaj. Prije natječaja sam zvala školu da pitam kako ću saznati je li moja dokumentacija validna i mogu li pristupiti testiranju i intervjuu. Tajnik škole, iako je u tom momentu komisija zasjedala i pregledala dokumentaciju, meni priopćio da će moja dokumentacija vjerojatno biti odbijena, jer nemam radnog iskustva u struci. Činjenicu da imam položen stručni ispit je zanemario“, počinje svoju priču Đukić i objašnjava da se nakon toga konzultirala s republičkim prosvjetnim inspektorom, koji je, kako tvrdi, bio mišljenja da on (tajnik) nije u pravu i da im pošaljem prijavu.

Đukić ističe da je razgovor završen kada je tajniku spomenula inspekciju.

„Testiranje i intervju su zakazani za ponedeljak, 15. 1, a ja sve do petka u kasnim popodnevnim satima nisam mogla dobiti informaciju jesam li na popisu kandidata koji ispunjavaju uvjete natječaja. Stigla je lista mejlom oko 17 sati u petak, 12.01. i to nakon što sam non-stop pozivala školu. Smatram da je postupak tajnika škole nezakonit i neprofesionalan, jer je zloupotrijebio službenu dužnost i pokušao mene kao kandidata odgovoriti od pristupanja testiranju. Konačna rang lista sve govori: prvoplasirana kandidatkinja ima 0.08 bodova više od mene. Ima maksimalni osvojeni broj bodova na testu, za koji nam nije dato dovoljno vremena za uvid“, objašnjava Đukić.

Prvoplasirana Danijela Gužvić iz Srpca je na birou bila svega 2 mjeseca i ima 0 bodova po toj stavci. Ona radi već 20 godina kao učiteljica, a završila je učiteljski fakultet. Đukićeva po istoj stavci ima maksimalni broj bodova – 5, jer je na birou provela 180 mjeseci i preko 10 godina radi kao asistent u nastavi, bez prijave staža.

Kako Infoveza neslužbeno saznaje, prvoplasirana na natječaju je član Ujedinjene Srpske, dok je njen suprug sudac Osnovnog suda u Banjoj Luci. Zbog prošlogodišnje izmjene Kaznenog zakona Republike Srpske i kriminalizacije klevete, nismo u mogućnosti da objavimo fotografije koje to dokazuju.

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove za portal Infoveza rečeno je da je zaprimljena predstavka za inspekcijsku kontrolu u CSŠ „Petar Kočić“ Srbac, a u vezi s provođenjem natječajne procedure po javnom natječaju raspisanom za radno mjesto pedagoga.

„Članom 35. stav (2) Zakona o inspekcijama u Republici Srpskoj („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 18/20) propisano je da je inspektor obavezan da bez odlaganja postupi po predstavkama fizičkih lica, privrednih društava, preduzetnika, javnih preduzeća, ustanova, agencija, udruženja i drugih pravnih osoba koje se odnose na povredu propisa iz njegove nadležnosti, izvrši inspekcijski nadzor, a o utvrđenom činjeničnom stanju i preduzetim mjerama pisanim putem obavijesti podnositelja predstavke u roku od 30 dana od dana prijema predstavke“, rečeno je iz Inspektorata gdje su dodali i da će inspekcijska kontrola, u skladu s navedenim, biti izvršena u predstojećem razdoblju u skladu sa zakonom propisanim rokovima.

Politikolog i predsjednik Skupštine UG „Restart Srpska“ Velizar Antić za Infovezu pojašnjava da se u konkretnom problemu zapošljavanja u društvu, najveće manipulacije i zloupotrebe događaju u onom dijelu koji se zove intervju ili test.

„Mi smo se u Restartu u prethodnom periodu bavili ovim pitanjem i problemom zapošljavanja u javnim poduzećima, agencijama i ustanovama. U nekim od ovih institucija je čak moguće zaposlenje i bez formalno objavljenog natječaja, što predstavlja ogroman prostor za manipulaciju i diskreciono pravo onoga tko se nalazi na čelu ovih institucija da odluči koga će zaposliti. Međutim, čak i u onim institucijama gde formalno postoji obavezna konkursna procedura i rangiranje kandidata po određenim kriterijumima, u Restartu smo uočili da postoji veliki problem baš u delu koji se zove intervju ili test. Naime, upravo na ovoj stavci su oni koji nameštaju natječaji najveći broj bodova dodeljivali povlašćenim kandidatima. Tako smo imali situacije da su kandidati s mnogo boljim prosjekom tijekom studija, dužem vremenu provedenom na birou rada, ali i drugim karakteristikama odbijani jer su dobijali drastično manje bodova na intervjuu od povlaštenih kandidata. Tako da je ova stavka definitivno prepoznata kao najproblematičnija i puna manipulacije i zloupotreba u procesu zapošljavanja“, zaključuje Antić.

Inače, Sanja Đukić je godinama radila kao asistent u nastavi, a po njenim riječima, jako je ponosna na uspjeh koji je ostvarila s djevojčicom kojoj je dijagnosticiran autizam. U suradnji s učiteljicom, pedagogom i roditeljima, postignut je izuzetan napredak kod učenice. Vrlo zadovoljna postignutim napretkom, pedagogica škole „Nikola Tesla“ iz Prnjavora je kasnije napisala Naučnu studiju o uspješnoj inkluziji u nastavi navodeći primjer Sanje i spomenute učenice.