Mjesto stradanja Drinskih mučenica okuplja hodočasnike

spomen na drinske mučenice
U prosincu 1941. godine Jula Ivanišević, Berchmana Leidenix, Krizina Bojanc, Antonija Fabjan i Bernadeta Banja zarobljene su u samostanu Marijin dom na Palama. Berchmana je imala 76 godina, putem kroz snijeg je iznemogla, zadržana je i ubijena u mjestu Sjetlina.

Preostale četiri sestre sprovedene su u Goražde, u objekat u kojem je tada bila smještena vojarna. Nakon što su četnici provalili u njihovu sobu u namjeri da ih siluju one su skočile sa drugog kata zgrade, a pred objektom bivše vojarne četnici su ih ubili noževima i bacili u Drinu. Kao iznimne uzore vjernosti Bogu u postupku koji je trajao od 1999. do 2011. godine proglašene su blaženima, zbog čega mjesto njihovog zatočenja i smrti posjećuju vjernici iz cijelog svijeta.

- Ovo mjesto je važno nama sestrama jer su ovdje mučeničku smrt podnijele naše susestre, naših pet sestara prije skoro 80 godina. Mjesto na kojem su sestre provele zadnje sate svog života nama je sveto, a tako i svakoj grupi hodočasnika koje slijede primjer Drinskih mučenica - ostati vjeran svome obećanju do kraja života - kazala nam je sestra Antonela Rašić.

Za razliku od nekih drugih mjesta, Goražde je grad koji zbog Drinskih mučenica ima izuzetan značaj za katolike iz cijelog svijeta, jer dekret o njihovom mučeništvu u Vatikanu je prije pet godina potpisao papa Benedikt XVI. Međutim, vlasti ovog grada, osim religijskog, ne prepoznaju značaj kojeg bi mjesto stradanja Drinskih mučenica moglo imati i u turističkom smislu.

- Vrhbosanska nadbiskupija je poslala jedan zahtjev da bi se negdje u Goraždu otvorila jedna kapelica, koja bi bila posvećena Drinskim mučenicama, jer nama bi to stvarno puno značilo jer bismo imali mjesto gdje se možemo pomoliti. Međutim, odgovora još nema - ističe Rašić.

Samo ovaj tjedan tri grupe hodočasnika iz Hrvatske - iz Splita, Koprivnice i Pleternice, posjetiti će Goražde, a Rašić ističe kako svaki dolazak u ovaj grad, na rijeku Drinu, izaziva neopisive doživljaje. Hodočasnici su zapalili svijeće na prozoru prostorije odakle su Drinske mučenice skočile u smrt, kao i na spomen ploči postavljenoj ispred zgrade. U rijeku Drinu, praćeno molitvama, spušteno je pet ruža.

Izvor: Dnevni avaz