Draži im diktator nego dobitnik Nobelove nagrade

Svi oni svoje pisane prijedloge trebaju obrazložiti, odnosno da prijedlog sadrži geografski pojam, obrazložiti njegovu lokaciju u prostoru i etimološkom značenju pojma vodeći računa o jeziku, ime osobe koja se predlaže s biografijom koja mora sadržavati osnovne podatke o osobi i značaju njenog doprinosa zbog kojeg se prijedlog podnosi.

U prijedlog za određivanje naziva ulice ili trga potrebno je navesti sadašnji naziv ulice ili trga i naziv novog prijedloga, tekstualni opis s osnovnim podacima o lokaciji i izgledu ulice ili trga. Svi zainteresirani trebaju svoje prijedloge dostaviti na adresu općine Travnik, odnosno Povjerenstvu za utvrđivanje prijedloga naziva ulica i trgova na području općine Travnik.

Hoće li se sada ispraviti nepravda prema najpoznatijem Travničaninu, dobitniku  Nobelove nagrade za književnost 1961 godine, kako bi konačno u „vezirskom“gradu dobio  svoju ulicu. No, za razliku od Andrića koji je gotovo pola stoljeća na ''čekanju“ komunistički diktator Josip Broz Tito skoro je ispred zgrade općine Travnik dobio bistu.

Danas podizati spomenik Titu, a da nobelovac Andrić nema ulici u svom rodnom gradu, graniči sa zdravim razumom. Ta činjenica dovoljno govori o samom gradu Travniku, ali prije svega o bosansko-hercegovačkom društvu koje je još uvijek duboko u komunističkoj ideologiji, i nespremnom da se i nakon dvadeset godina od pada Berlinskog zida odrekne totalitarizma, a prihvati i promovira demokratske i kulturne vrijednosti.

poskok.info