Darijo Srna: Moje mišljenje je da Sammir nije igrač za Vatrene

Gledao je pobjede mladića Hajduka nad Manchester Cityjem i milanskim Interom (ide im protiv Nerazzurra, opet je bilo 2:0!), pod vodstvom Igora Tudora (1996. godište). Srna voli Šahtar, ali svakako i - splitske Bijele.

Nas su prvenstveno zanimala reprezentativna pitanja. Neposredno nakon dvoboja sa Švicarskom isticao je da svi moraju dobro razmisliti: "Ne može gore, ovakvi nećemo u Brazil." Kakvi su konačni zaključci nekoliko dana kasnije?
- Ne bježimo od poraza, on je zaslužen. Nije to bila prava Hrvatska, no ne želim dizati paniku. Pa našli smo se na okupu samo dva-tri dana. Ništa se u tako kratkom razdoblju ne može napraviti, ali niti srušiti. Izbornik Štimac stavio je pred nas neke nove zahtjeve, trebat će vremena da ih prihvatimo na pravi način. Ispali smo naivni, htjeli smo igrati presing, a stajali smo daleko od igrača, griješili. Rezultat 2:4 je zabrinjavajući, međutim poraz sam po sebi nije.

Mnogi su zaključili da je Štimac nastupio kao da reprezentacija počinje od njega, pogotovo glede načina igre, da je gurnuo u stranu Bilićevu ostavštinu, iako je bivši izbornik posložio momčad.
- Nije. Nismo igrali drukčije nego s Italijom na Euru, to je taj sustav. Ništa tu ekstra novog nije bilo.

Nakon Švedske Bilić je kazao da nitko ne može toliko varirati i potonuti kao Hrvati kad nisu maksimalno glavama u susretu.
- Drukčiji je pristup, zato što nije isti ulog. To je dio našeg mentaliteta. Nema veze s aktualnim stručnim stožerom. Nije Štimac mogao u dva dana od nas napraviti Barcelonu, ali niti nas srozati na razinu, da ga na podcijenim, Stoke Cityja. To su isti igrači. Siguran sam, da se radilo o Makedoniji, pobijedili bismo ih, bilo kako. Još se jednom i ja ispričavam navijačima, nije bilo dobro.

Lansirane su neslužbene najave da bi se već na sljedećem popisu mogao naći Sammir. Nedavno ste govorili da načelno nemate ništa protiv, ali tek kad u kontinuitetu bude igrao na visokoj razini. Što kažete sada?
- Ne znam što će izbornik odlučiti, ali reći ću osobno mišljenje: Sammir mora biti deset utakmica zaredom najbolji igrač u Hrvatskoj ligi da bi zaslužio šansu, nije dovoljan povremeni bljesak, jer HNL je uvjerljivo najlošija liga iz koje se pozivaju igrači u našu reprezentaciju. Mi imamo vrlo kvalitetne veznjake koji igraju u velikim klubovima i bolji su nego on. Osim toga tu je njegova nedisciplina, koja mu ne ide u prilog. Veliki je talent, međutim mora biti vođa i primjer igračima, a ne prvi na listi kad se dijele kazne za nesportski život.

Izvor: slobodna dalmacija