Stoljeće civilnog zrakoplovstva

stotinu godina postojanja, Civilno zrakoplovstvo, Tony Jannus
Civilno zrakoplovstvo je proslavilo stotinu godina postojanja, toliko je prošlo od epizode Nove godine 1914., kada je održan prvi let s plaćenom kartom.

Bilo je to na Floridi, cijena je bila 5 dolara, platio ju je Abraham C. Pheil, , bivši gradonačelnik St. Petersburga.

Više putnika nije moglo biti primljeno jer nije bilo mjesta, a taj jedan jedini putnik i njegova ručna prtljaga nisu smjeli težiti više od 80 kilograma.

U letjelici je bilo tijesno, to jedno jedino putničko mjesto je bilo sve samo ne komotno i udobno. Let je organizirao Percival Fansler(St. Petersburg-Tampa Airboat Line) na liniji koju je u zaljevu Tampa Bay organizirao Thomas Benoist.

Avionom je upravljao Tony Jannus , jedan od ljudi koje svrstavaju među pionire avijacije. Iz aviona kojim je on upravljao je par mjeseci prije toga je iskočio prvi padobranac u povijesti.

Jannus je u ovom slučaju svog jedinog putnika prevezao ovim zaljevom na Floridi u letu koji je završio za 23 minute. Bila je to revolucija u prijevozu kojom su određene daljine odjednom postale jako puno bliže nego do tada.

Kada je avion slijetao dočekalo ga je oko tri tisuće oduševljenih ljudi, koji su itekako glasno slavili ovaj događaj.

Inače, sam Jannus nije imao previše sreće s letenjem. Samo dvije godine nakon slavlja na Floridi završio je svoj život u Rusiji. Ratni zrakoplov, kojim je tada upravljao, survao se u Crno more i tijelo nesretnog pilota nikada nije pronađeno.

Obljetnica prvog civilnog leta proslavljena je na Floridi na dan Nove godine letom u Tampa Bayu sa zrakoploviom koji je replika hidroglisera koji je letio tu prije stotinu godina.

Civilno zrakoplovstvo se nakon ovih stotinu godina potvrđuje jednom od osnovica svjetskog gospodarstva. Nije ga omela ni sveukupna gospodarska kriza te je u 2013. godini zabilježen rekordan broj putnika diljem planete, prodano je 3,1 milijarde karata.

Statističari vele da u svijetu svake sekunde poleti barem jedan zrakoplov s prosječno stotinu putnika, a svi zrakoplovi ukupno u minuti prelete čak 70 tisuća kilometara. Riječ je o bumu, statistici povoljnijoj od one do sada najbolje iz osamdesetih godina.

Prognoze su ružičaste, za 2014. godinu je prognoza 3,3, a za 2016. godinu 3,6 milijardi putnika. Što se ondašnjih 5 dolara za prvu kartu tiče, danas let oko svijeta u ekonomskoj klasi stoji 9.323 dolara, sve usprkos tolikih inflacija u tolikim desetljećima koji su za nama. Civilno zrakoplovstvo uspješno leti dalje.

 

luchtvaartnieuws.nl