Prije 14 godina preselio iz Dublina u Hrvatsku

Paul O Grady, irac
I dok ogroman broj mladih, osobito Slavonaca, zbog loše ekonomske situacije bježi iz Hrvatske, Irac Paul O'Grady prije 14 godina pošao je u suprotnom smjeru - on živi u Hrvatskoj, u Vodnjanu.

- Preselio sam se iz Dublina u Hrvatsku 2002. godine. Sa suprugom, koja je inače iz Pule, i djecom, živim u Vodnjanu. Došao sam jer smatram da je ovdje bolja kvaliteta života. Ako novac nije najvažniji motiv u životu, onda Hrvatska doista može biti ugodna zemlja za življenje. Da je lako, nije, ali na život treba gledati pozitivno. Zato održavam predavanja i radionice za učenike na temu poduzetništva i kreativnosti, kako bi oni postali baza da možemo poboljšati Hrvatsku - priča diplomirani arhitekst O'Grady za Glas Slavonije.

Svjestan je da svi krajevi Hrvatske nisu jednako razvijeni i da nije isto živjeti u Istri i Slavoniji.

- Slavonija je podnijela veliku žrtvu u Domovinskom ratu, zato joj treba pomoći da ide dalje tako da život u ovom dijelu Hrvatske postane kvalitetan. No, ne smijemo samo čekati, nego sami moramo nešto poduzeti. Ni meni nije bilo lako kada sam došao u Hrvatsku. Nisam znao jezik, nisam imao novca, ni stan, ni kontakte, ali uspio sam. To znači da je moguće, ali prije svega čovjek mora biti pozitivan. Tu posebno mislim na mlade i zato sam došao kako bih tu poruku prenio mladim Osječanima - kaže O'Grady, koji je u Osijeku održao predavanje.

O'Grady zna da mladi iz Hrvatske masovno odlaze u Irsku. No, upozorava, nije ni tamo lako.

- Potrebno je mnogo rada i truda te profesionalnog odnosa prema poslu. I Irci su nekada masovno odlazili u Ameriku, no kada je Irska gospodarski ojačala, mnogi su se vratili kući. Nadam se da će tako biti i u Hrvatskoj.