Pazite se ovoga cvijeta jer sadrži otrove koji vas mogu ubiti!

cvijet, otrov
Vrtlar iz velike Britanije, 33-godišnji Nathan Greenway u jednom se trenutku srušio dok je uređivao vrt milijunaša Ogiliviea Thompsona. Hitno je prebačen u bolnicu, a liječnici nisu uspjeli utvrditi što mu se dogodilo. Organi su mu zatajili, a umro je nakon nekoliko dana. Njegov otac Richard počeo je istraživati smrt svojega sina i zaključio da je ona povezana s jedićem (Aconitum napellus), najotrovnijom biljkom u Europi. Taj ljubičasti cvijet u narodu je poznat pod nizom drugih imena - ljubić, pasja smrt, đavolja kaciga, pasje zelje..

Otrov iz biljke vrlo je opasan. Može ući u krvotok ako se ne nosi zaštitna odjeća, a stručnjak Tom Welles rekao je kako se najveća koncentracija krije u korijenu ove biljke, ali ima ga i u cvjetovima. Riječ je o višegodišnjoj zeljastoj biljci visokoj oko metar i pol s jako perastim listovima, ali i lijepim ljubičastim cvjetovima. Biljka je otrovna, ali nije nalik niti jednoj jestivoj.

Njen glavni otrovni sastojak je akonitin, a stari zapisi svjedoče o tome da se koristila za namakanje strjelica u njegove tinkture, pa bi se mogao svrstati u bojne otrove za posebne svrke. Akonkitin je neurotoksin i zbog toga s njime treba biti oprezan. Prvi znakovi otrovanja su osjećaj drhtanja mišića i kože, a zatim mučnina i povraćanje. Tijelom se širi osjećaj hladnoće, a uzrok tome jest taj što uistinu dolazi do pada tjelesne tempereture. Počinju se javljati i problemi s vidom s tipičnih osjećajem da je sve žuto-zeleno. Umire se zbog paralize mišića i prestanka disanja, a učinkovita tehnika uklanjanja otrova iz organizma naprosto ne postoji. Prema informaciji koju je svojevremeno objavila Hrvatska agencija za hranu, ovom biljkom se 2005. u Italiji otrovalo 17 osoba, među kojima i četvero Hrvata, od kojih je jedan preminuo.

No, ova biljka prema vjerovanjima indijske tradicionalne medicine ima i ljekovita svojstva, pa se koristi i u nekim kremama koje u posljednje vrijeme prodiru i na naše tržište, pa su otrovanja potencijalno dostupnija. U minimalnim količinama biljka je to koja utječe na živčani sustav, a alternativni medicinari tvrde da jedić olakšava upale. I službena medicina katkada poseže za ovom biljkom u obliku kapljica za olakšavanje bolova. Ipak, svi koji se bave medicinom u jednom su suglasni - jedić se ne smije koristiti na svoju ruku.

Izvor: dnevno.hr