Široki Brijeg: Nastavljen molitveni program VIII. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca

pobijeni, franjevci, hercegovački franjevci, Široki Brijeg
Molitva krunice započela je u 17.30, a zatim je uslijedila sv. misa zadušnica koju je predvodio fra Ivan Matić, voditelj kuće Tabor u Samoboru. Sumisio je fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće te više fratara iz širokobriješkog samostana.

Fra Ivan je u propovijedi istaknuo sljedeće. »Dok razmišljamo danas o ovim svetim mučenicima Crkve, i to baš ovdje u ovoj širokobriješkoj crkvi u kojoj se nalaze posmrtni ostatci braće franjevaca koje su jugokomunisti na svirep način ubili i zapalili, promatramo kroz ovu njihovu žrtvu i tolika druga trpljenja i stradavanja našeg hrvatskog naroda. On je kroz čitavu povijest prolazio svoj križni put ovom dolinom suza, ali uvijek tako čudesno i providonosno vođen primjerima i svjedočanstvima tolikih svjedoka vjere što ih Bog podiže u svako vrijeme.« Okupljene vjernike posebno je pozvao na molitvu za kardinala Stepinca i naše ubijene franjevce. »Braćo i sestre, molimo i ovom prilikom za što skorije proglašenje svetim našeg nam dragog kardinala Stepinca, da doista njegov lik zasvijetli čitavoj Crkvi. Molimo isto tako da se i ova naša mučena i ubijena braća franjevci nađu na popisu onih koji su svojom krvlju posvjedočili svoju vjeru u Krista i njegovu Crkvu.«

Misna čitanja čitali su članovi Franjevačkog svjetovnog reda Široki Brijeg, koje predvodi fra Dane Karačić. Na sv. misi je pjevao zbor Sv. Ivana Krstitelja iz područne crkve u Knešpolju pod ravnanjem Marka Salavarde.

Pri završetku sv. mise zadušnice podijeljene su i nagrade na nagradnom natječaju na temu pobijeni hercegovački franjevci za uzrast odrasli. Prvu nagradu dobio je Zdravko Luburić za pjesmu »Šezdeset i šest«, drugu nagradu dobio je Odej Atić za svoj grafički uradak »Zaboravljeni«, a treću don Slavko Vranjković za literarni rad »Nezaboravljeni«.

I ovu sv. misu zadušnicu, kao i prethodna dva dana, putem radiovalova prenosila je HR Široki Brijeg, što će, zajedno s HR Herceg Bosne, učiniti i na sam dan obljetnice 7. veljače. Tada molitveni program započinje u 16.00 molitvom na ratnom skloništu gdje je ubijeno i zapaljeno 12 fratara iz širokobriješkog samostana.