U središtu Mostara u divljoj gradnji niknuo Islamski centar

Prema informacijama koje je prikupio ovaj portal zvuči za ne povjerovati kako se u središtu grada bez urbanističke, bez lokacijske, bez građevinske ili bilo koje druge dozvole gradi na divlje objekt koji će imati čak 5 katova na oko 500 četvornih metara površine.

Objekt ne posjeduje ni dozvole za struju, vodovod i komunalno ali kako croportal.ba doznaje od sugovornika koji su zatražili anonimnost, objekt će dobiti sve neophodne dozvole nakon izgradnje i dovršetka. Doznali smo kako ovaj objekt nije ni planiran u bilo kojoj verziji urbanističkih planova koje se vrte na sjednicama Gradskog vijeća, a ni ti planovi nisu usvojeni.

U središtu Mostara u divljoj gradnji niknuo Islamski centar

 

Pokušali smo za komentar dobiti bilo koga iz Gradske službe za komunalne i građevinske poslove ali zbog vikenda nam nisu bili dostupni. Također, na naš poziv Medžlisa Islamske zajednice, spuštena nam je slušalica, javlja croprtal.ba.

Na improviziranoj nadzornoj tabli koja ne sadrži broj građevinske dozvole i ostale podatke predviđene "strogim" propisima stoji kako je riječ o Islamskom centru koji nosi radni naziv "Vakufski poslovni centar", investitor je Medžlis islamske zajednice Mostar, dok je izvođač HP Investing Mostar. Nadzor pripada izvjesnoj tvrtki Delta Z koju nismo mogli pronaći u registru građevinskih tvrtki kao ni tvrtki za ovlašteni nadzor izvođenja radova.

Podsjetimo kako je nakon samovoljne odluke predsjednika mostarskoga Gradskog vijeća Murata Ćorića o usvajanju regulacijskih planova za naselja "Sjeverni logor" i "Centar II.", sada se očekuje odluka OHR-a o ovom pitanju. Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić odmah je nakon sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je donesena ova odluka, uputio OHR-u zahtjev za očitovanjem.

U središtu Mostara u divljoj gradnji niknuo Islamski centar

"Nadamo se da ćemo uskoro dobiti odgovor. Smatram da je odluka donesena suprotno Statutu Mostara i sada se o tome trebaju očitovati oni koji su donijeli Statut. Nadam se da ćemo slučaj ubrzo riješiti te da inspekcija i druga tijela neće imati potrebu baviti se ovim problemom", rekao je gradonačelnik Bešlić prije par dana za Večernji list.

Ukoliko predmet bude proslijeđen inspektorima za prostorno uređenje, velike su šanse da bi Murat Ćorić zbog ove odluke mogao dobiti i kaznenu prijavu u Županijskom tužiteljstvu nevezano za izgradnju ovoga divljeg objekta na 5 katova koji se gradskim vijećnicima "sakrio" na zelenoj, javnoj, gradskoj površini u središtu grada pored Željezničke postaje i autobusnog kolodvora.

Prema riječima inspektora, propisi jasno govore da se dokumenti prostornog uređenja jedinice lokalne samouprave donose dvotrećinskom većinom, što nije bilo slučaj prilikom glasovanja o regulacijskim planovima za Sjeverni logor i Centar II.

"Ukoliko su navodi iz medija točni, mi ćemo zabraniti provedbu nezakonitog plana bude li isti objavljen u Službenim novinama. Tim činom bi bilo učinjeno kazneno djelo i stoga ćemo poduzeti sve aktivnosti koje će na kraju vjerojatno rezultirati provedbom istrage od Županijskoga tužiteljstva. Naravno, sve govorim pod pretpostavkom da su informacije koje smo dobili iz medija bile točne", rekao je Večernjaku županijski inspektor za prostorno uređenje Slobodan Ajvaz.

U središtu Mostara u divljoj gradnji niknuo Islamski centar

Ipak, kako doznajemo, predsjednik GV-a Murat Ćorić još uvijek nije potpisao odluku kojom se konačno usvajaju regulacijski planovi za dva spomenuta mostarska naselja no gradnja Islasmkog centra nitko nije ni spominjao jer očito nema potrebne dozvole. Idući korak je svakako očitovanje OHR-a koji će se još jednom baviti problemima u Mostaru. Ukoliko se potvrde mišljenja gradonačelnika Bešlića i županijskih inspektora, u roku od tri tjedna se mora zakazati nova sjednica na čijem dnevnom redu ponovno biti ovaj problem. Mnogi su mišljenja da rasprave i novog glasovanja ne bi trebalo biti, nego je samo dovoljno da se promijeni zaključak koji je predsjednik GV-a Ćorić samovoljno donio, uz napomenu da se oni koji su nezadovoljni mogu žaliti OHR-u.

U ostalim izvorima o izgradnji ovog Islamskog Centra na Internetu se spominje kako je u 06. veljače 2010. godine, postavljanjem kamena temeljca počela izgradnja vakufskog poslovnog centra. Svečanosti postavljanja kamena temeljca i otpočinjanju radova prisustvovali su mostarski muftija Seid ef. Smajkić i direktor Vakufske direkcije Rijaseta Islamske zajednice u BiH Senaid Zaimović.

- "Proučavajući vakufname i nijet onih koji su svoj imetak u najboljoj namjeri stavili na raspolaganje zajednici, razmišljali smo što je to što bi današnja generacija mogla uraditi. Stoga, možda ovo izgleda i futuristički i nestvarno, ali u ovaj projekt krenuli smo s nijetom da zajednici napravimo opće dobro, naglasio je Jelovac.
Projekt poslovno-administrativne zgrade po aktualnim arhitektonskim standardima u svijetu uradio je renomirani stručnjak za arhitekturu prof. dr. Amir Pašić. Prema riječima predsjednika Medžlisa IZ Mostar, Ramiza Jelovca, vrijednost ove investicije iznosi oko 5 milijuna maraka....".

Ostaje nam za vidjeti ima li ovaj velebni islamski centar bilo kakvu dozvolu jer nije predmet niti jednog regulacijskog plana koji, ponavljamo, nisu do danas usvojeni. Javnost nikada nije raspravljala o njegovoj izgradnji, a njegova pojava je unijela uznemirenost i strah među građane nebošnjačke nacionalnosti. I još nam ostaje za vidjeti hoće li odgovorne osobe biti podložne "strogim" zakonima i propisima ili svatko može na malo većoj zelenoj površini napraviti neboder.

(Tekst i slike: croportal.ba)