Radnici mostarskog Žitoprometa stupili u opći štrajk zbog višemjesečnog neisplaćivanja plaća i doprinosa

Predsjedništvo Neovisnog sindikata zaposlenika Žitoprometa d.d. Mostar donijelo je takvu odluku nakon što je proces mirenja između članova tog sindikata i poslodavca tog poduzeća okončan neuspješno. Po riječima predsjednika Vijeća uposlenika Žitoprometa d.d. Mostar Maria Karačića, radnicima tog poduzeća plaće nisu isplaćivane već šest mjeseci, a doprinosi im nisu uplaćivani osam mjeseci. Također, u poduzeće nema nikakvih sirovina, a proizvodnja svih proizvoda pala je na minimum.

Za ovakvu situaciju najviše je odgovoran sadašnji direktor Žitoprometa Daroslav Galić koji u zadnje dvije godine nije učinio ništa kako bi poduzeće izašlo iz krize, kazao je Karačić, dodavši kako je Galić smijenjen na zadnjoj sjednici Nadzornog odbora Žitoprometa, ali da i dalje obnaša tu dužnost do imenovanja novog direktora. Karačić je napomenuo kako su i dalje zahtjevi radnika potpuna smjena sadašnjeg direktora te isplata namjene tri plaće.

Jedan od članova Mirovnog vijeća Frano Pandža kazao je da, unatoč tome što su sjednice tog vijeća trajale pet dana, radnicima nije ponuđeno ništa kako ne bi bili prisiljeni stupiti u opći štrajk.

Glavni razlog ovakvog stanja u poduzeću je nesposobno rukovodstvo, jer radnici rade samo ono što im se zapovjedi, smatra Pandža, koji je napomenuo kako je ovo prvi put u povijesti Žitoprometa, koji je osnovan 1947. godine, da nema sirovina i mogućnosti za normalan rad.

Tijekom štrajka radnici će obavljati samo one poslove koje moraju i na što ih obvezuju ugovori i zakon.