FOTO  Održana javna tribina o transplantaciji organa u SKB Mostar

javna tribina mepas

... Udruga dijaliziranih i transplantiranih FBiH i SKB Mostar, a ista je imala za cilj informiranje te poticanje građana za darivanje organa, a u tijeku javne tribine mogla se potpisati donatorska kartica što je učinio i veliki dio sudionika same javne tribine.

"Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar za transplantaciju organa ima educirani kadar, ali nema dovoljno donatora", rekla je liječnica Slavica Ćorić.

''Bosna i Hercegovina je na samom dnu europske i svjetske ljestvice po darivanju organa. Mi prosječno imamo 20-tak transplantacija u Federaciji BiH dok susjedna Republika Hrvatska ima 300-400 što je ogromna razlika'', rekao je Žuljavić. Kako mogući krivac za takvo stanje, tvrdi Žuljavić, je neprovođenje zakona, za čiju provedbu odgovornim smatra Federalno ministarstvo zdravstva.

Pomoćnik ravnatelja SKB Mostar za znanstveno-istraživački rad i nastavu, Ivan Ćavar, u obraćanju medijima rekao je kako bolnica teži ka pokretanju transplantacijskog programa i prvim transplantacijama u skorije vrijeme.

''Mi smo u intenzivnim pripremama kako bismo pokrenuli transplantacijski program u našoj bolnici koji nije jednostavan jer je to proces koji dugo traje, koji zahtjeva cjelokupnu angažiranost kako u administrativnom, stručnom, znanstvenom i u pravnom smislu. Mi smo prihvatili taj izazov i nadamo se kako ćemo što prije krenuti sa transplantacijom tkiva i organa u našoj bolnici'', rekao je Ćavar.

Najdirljiviji trenutak tribine bio kad je završio kratki film" transplantacija srca uživo" u kom je novo srce dobio Dražan Zemun koji je nakon filma izišao pred nazocne s dr Rudež iz bolnice Dubrava koji mu je radio transplantaciju.

Da je transplantacija organa efikasan vid liječenja tvrdi i Dražen Zemun, predsjednik Hrvatske udruge Transplant, kojemu je 2008. u Zagrebu transplantirano srce.

''Jedini pravi i ispravni put za bolesne ljude koji boluju od raznovrsnih bolesti od organa je transplantacija organa jer to je povratak u novi život'', rekao je Zemun, dodajući kako se u BiH zasada samo vrše transplatacije bubrega, ali se postupno radi na promjenama.