Mostarsko pitanje: Grad na Nertevi kao distrikt i glavni grad FBiH?

Navodno bi i ekspertni tim koji je formirao američki veleposlanik u BiH Patrick Moon da napravi prijedlog ustavnih promjena Federacije trebao dati i prijedlog za Mostar.

Kako smo doznali od članova ovog tima, oni još nisu došli do pitanja lokalne samouprave niti su to razmatrali, ali će kada se dođe do te razine razmatrati i pitanje Mostara. Prema informacijama iz istog izvora, postoji ozbiljna ideja da Mostar bude posebno uređen kao distrikt i da uz to bude glavni grad Federacije BiH.

Nove ideje

Mostar je jedini grad u Federaciji koji ima poseban Statut koji je nametnut od nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna, a prije toga je nad njim bila uspostavljena specijalna uprava Europske unije. Mostar je kao grad sa specijalnim statusom definiran i u Ustavu FBiH, jer je tijekom mirovnih pregovora njegov status ugrađen u Washingtonski i Daytonski mirovni sporazum.

Uzimajući u obzir sve to kao i suprotstavljene stavove najvećih stranaka u Mostaru, HDZ-a BiH, koji traži da Mostar bude uređen kao i ostale jedinice lokalne samouprave, i SDA, koji traži povratak na podjelu grada na općine, međunarodna zajednica pokušava pronaći srednje rješenje koje bi zadovoljilo obje strane. Tijekom pregovora o Mostaru koji su se vodili pod pokroviteljstvom OHR-a mogle su se čuti ideje da se grad uredi kroz tri multietnička područja koja bi bila izborne jedinice. Taj prijedlog podržao je OHR, ali nije naišao na odobravanje kod glavnih aktera SDA i HDZ-a BiH.

Tako se sada pokušava "progurati" novi specijalni status, ali pri tom Mostar "nagraditi" da bude glavni grad Federacije, kako bi rješenje prošlo.

Različiti pogledi

Ideja o Mostaru kao glavnom gradu već je izišla u javnost, a reakcije su različite. Zagovornici ove inicijative smatraju kako bi to možda dalo jedan novi zamah Mostaru u smislu razvoja, otvaranja većeg broja radnih mjesta i investicija, te prevladavanja postojećih nacionalnih i političkih podjela.

S druge strane, ima i kritičara ove ideje koji smatraju kako bi to moglo značiti betoniranje entitetskih podjela i konačno Daytonskog mirovnog sporazuma, a kako to ne bi zadovoljilo hrvatski interes niti riješilo hrvatsko pitanje.

Prije dvanaest godina OHR se javno i službeno zauzeo za ideju da Mostar bude glavni grad Federacije, pozvavši vlasti da na tome rade "kako bi se Mostar u svakom smislu obnovio i kako ne bi ostao podijeljen grad". Ta ideja nikad nije zaživjela isto kao ni projekt OHR-a zvan jedinstveni Mostar.

I dok Mostar po tko zna koji put čeka novo uređenje, jer ovakav kakav jest po odluci Ustavnog suda BiH ne može imati lokalne izbore, sve u njemu stoji.

Dnevni list