Mostarske liske: Boemi oka sokolova i britka jezika!

Liske potječu iz svih društvenih slojeva i zanimanja i svi ih naraštaji rado spominju i prepričavaju. Nažalost, u današnjoj eroziji duha i pretvaranjem ljudske u digitalnu komunikaciju, liskaluci su izgubili na oštrici, rijetki su više boemi oka sokolova i britka jezika.

Od starih meštara liskaluka vrijedi spomenuti: Muhameda Bega Glavovića, Iliju Pjanića, Vasu Kisu, Jovu Srbića, Milana Janjića, Bibera Raljevića, Živka Radića, Branka Grkovića, Sanku Šehića, Mustafu Icu Voljevicu, Mehu Sefića, Tomislav Topića, Džemala Raljevića, Mehu Konjhodžića, Hamu Buljubašića i Vladu Puljića.

Kada je Ilija Pjanić svojedobno izbacio novi liskaluk, nije ni slutio da je dao odgovor na pitanje: zašto se mostarski kreatori iskričava i vrckava humora prozvaše liskama. Tada je rekao:"I ja sam poput liske, jer volim mokre krajeve. Liske vole močvaru, a ja gostonicu."

Ptice liske pripadaju porodici vodenih kokoši i njihovo tijelo je prilagođeno životu uz vodu. Crna liska (fulica atra), duljine oko 40 cm, živi u močvarama. Ima karakterističnu bijelu rožnatu pjegu na čelu poviše kljuna. Dobro pliva i roni, ali slabije leti.

Ako se ove osobine u prenesenom značenju usporede s osobinama humorista - lisaka, vidi se njihova sličnost. Nije, dakle, samo riječ o istim tjelesnim osobinama, boravku u mokrim područjima, kako to reče liska Pjanić, nego su po srijedi i druge osobine koje ih povezuju. Liske neprestano potvrđuju pravilo da su dobri "plivači" kroz život, a neki od njih, premda su bili nezaposleni, živjeli su na račun liskaluka.

Beg Glavović poticao je iz bogate obitelji i prezirao je sva zvanja. Ne samo što je proslavljao 40. obljetnicu nerada, nego je od gradskih vlasti tražio da mu to priznaju u staž. Svoje žrtve za plaćanje pića i meze liske su tražili među skorojevićima, trgovcima, zelenašima i prevarantima. U čast liska ulica od Rondoa do Mukoše na Bulevaru, ranije Kolodvorska, dobila je naziv Liska ulica. Jedan od poznatih liska bio je i Vasa Kisa. Njemu se pripisuje gomila viceva, šala i podvala.

Izvor: hum.ba