Mostar: U petak prosvjed ispred Žitoprometa

Mostar, žitopromet, prosvjed, sindikat, HNŽ, prosvjedi sindikata, Mostar
Predsjednik Unije neovisnih sindikata Josip Milić kazao je danas u Mostaru kako treba biti umjetnik pa jednu takvu tvrtku kao što je Žitopromet dovesti u rasulo.

"Neformiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji je krajnje neozbiljno i neprihvatljivo", istaknuo je Milić te pozvao političare da se uozbilje i ozbiljno shvate situaciju u kojoj se narod nalazi.

Naime, radnicima Žitoprometa d.d. Mostar nije isplaćeno 14 plaća, a 16 mjeseci nisu im uplaćivani doprinosi. Proizvodnja je prekinuta prije pola godine.

Po riječima tajnice Sindikata Žitoprometa d.d. Mostar Ružice Marijanović, obraćali su se Nadzornom odboru s ciljem pokretanja proizvodnje, ali bezuspješno. Također, navodi, Marijanović, pisali su i premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću da ih primi, ali nisu dobili odgovor. Sindikalci Žitoprometa ističu kako su tražili i kredit Razvojne banke za nabavku sirovine ali je odbijen.

"Onog trenutka kada krene proizvodnja i tvrtka bude u mogućnosti isplatiti zaostale neisplaćene plaće radnici su spremni dogovarati se oko rokova i načina isplaćivanja zaostalih plaća", istaknula je Marijanović.

Po riječima Josipa Milića, status tvrke uopće nije iskristaliziran, a slična situacija je u hotelu "Ero", Šumama Herceg-Bosne, Hercegovačkoj televiziji i u Sokolu.

Predsjednica skupštine Sindikata Šume Herceg-Bosne Mirjana Zovko kazala je kako kako stoje uz djelatnike Žitoprometa. Kaže kako su djeltnici Šuma Herceg-Bosne 40 mjeseci bez plaće, zdravstvenog i mirovinskog osiguranja.

Za katastrofalno stanje u Šumama Herceg-Bosne krivi Vladu Hercegovačko-neretvanske županije i Vladu Federacije BiH.

Glasnogovornik Sindikata Soko Mostar Zdravko Ćorić kazao je kako je umjeće bilo upropastiti Sokol, koja je bila najveća tvrtka na Balkanu s najvećim tehnološkim dostignućima. Istaknuo je kako podržava najavljeni prosvjed.

Tijekom današnje konferencije za novinare u Mostaru Milić je naveo kako radnici strahuju da će ostati bez posla ukoliko se pobune tražeći svoja prava, te da su zbog toga pojedinci otkazali sudjelovanje na najavljenom prosvjedu.

(FENA)