Mostar: Od dima mještani ne mogu živjeti

kataklizma, požari, dim, vatra, Mostar

U više navrata je tražio pomoć policije i vatrogasaca, ali uzaludno, jer kako mu je kazano, nema zakonske odredbe koja bi to riješila. No, najviše ga, kako kaže, boli inferiorno ponašanje građana koji ništa po pitanju rješavanju problema ne poduzimaju, iako je u neposrednoj blizini svakodnevno ugrožen veliki broj života, kako djece iz doma Los Rosales, Egipatskog sela, tako i samih pacijenata u bolnici Sjeverni logor.

Nemoguće živjeti


- Svi znaju da je romsko naselje na Bišću polju i da se tamo redovito pali bakar, ali ima tu i privatnih otpada, tako da svaki dan na tri lokacije nešto gori i ja ne mogu vjerovati da inspekcijske službe po tom pitanju ništa ne poduzimaju, kazao je Memić.
Pokušao je razgovarati s ljudima iz ugroženog naselja kako bi ih nagovorio da se žale, ali, kako kaže, nitko ne želi svojim imenom i prezimenom izići u javnosti i biti izložen mogućnosti s nekim se zamjeriti.

- Problem je u tome što je to stvarno postalo nesnošljivo. Paljenje se obavlja uglavnom tijekom noćnih sati, pa se ovdje od dima ne može ni spavati, a otvoriti prozore  postalo je nemoguće, tako da su uvjeti za život krajnje nehumani, tvrdi Memić.

Ne znajući što mu je činiti, u više navrata je zvao i policiju, ali oni su, kaže, nemoćni bilo što tu riješiti jer nemaju zakonske osnove za privesti bilo koga. Slično je bilo i s vatrogascima, jer, kako ističe, kad su došli i vidjeli da čovjek zapaljenu vatru  čuva, okrenuli su se i otišli, tako da osoba koje je trebala biti sankcionirana ima osjećaj da joj zakon ništa ne može.

- Ja jednostavno ne mogu vjerovati da nitko od nadležnih tijela vlasti nije intervenirao niti postavio pitanje koliko se time ugrožava zdravlje ljudi, kazao je Memić, ogorčen cijelom pričom s gomilom misterioznih problema i tajni u kojoj se ne zna više ni početak ni kraj.

U razgovoru s jednim ministrom kojeg nije htio imenovati, kaže, potegnuo je pitanje problema s paljenjem otpada, uvjeren s obzirom na njegovu funkciju da će mu pomoći, no razočarenje je doživio kad je doznao kako zapravo vlada javašluk među inspekcijskim tijelima te da oni nisu nikad ni napisali neku kaznenu prijavu.

Inferiorno ponašanje

- Mislio sam da ću kroz razgovor s njim riješiti problem, ali mi je lijepo kazano da ne pokrećem nešto što ne treba pokretati, kazao je Memić.
Svugdje u svijetu, kako kaže, za ovakvo stanje netko bi bio odgovoran i podigla bi se već davno velika medijska prašina, jer je postalo nepodnošljivo ne samo njemu, nego cijelom južnom djelu grada. No boji se da će zbog inferiornog ponašanja građana i nadležnih tijela onaj tko ne može to podnijeti biti primoran jednostavno otići, što je možda čak i dio nečijega nehumanog cilja. Međutim, cijela priča jako dobro je poznata voditelju inspekcije službe Grada Mostar Hilmi Đideliji, koji tvrdi da je zbog paljenja bilo čak i privođenja vlasnika otpada, a zbog specifičnog problema koji uzrokuju Romi uključila se i inspekcija HNŽ-a.

Piše: Gordana Šimović / Dnevni list