FOTO  MOSTAR Ljepota narodnih običaja na festivalu folklora u Bijelom Polju

Folklor Bijelo Polje 2022
KUD Bijelo Polje

Na igralištu Osnovne škole u Potocima održana je internacionalna večer folklora na kojem su nastupili kulturno - umjetnička društva iz Bosne i Hercegovine, te Hrvatske, a tijekom večeri nastupili su i solisti.

Uoči događanja na igralištu, sudionici su upriličili defile dijelom naselja, te na taj način pozvali publiku d apogleda što su izvođači pripremili.

Internacionalni festival 'Dani folklora Bijelo Polje - Mostar je započeo obraćanjima Semira Suljića uime ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko - neretvanske županije, te predsjednika nadzornog odbora KUD-a Bijelo Polje Elvedina Mujana.

Društva iz šire regije BiH, kao i R. Hrvatske program su obogatili su svojim koreografskim kreacijama gdje je devet društava predstavilo devet prelijepih koreografija i igara upotpunjenu sevdalnikama članova solističkog ansambla KUD-a Bijelo Polje kojeg je predstavio njihov voditelj Salem Sihirlić i predsjednik ovog društva Miralem Gluhović.

Posjetitelji su znalački pozdravili svaku folklornu kreaciju sudionika iz Dugog sela kod Zagreba, Zenice, G.Vakufa, Kiseljaka, Rodoča i Podveležja kod Mostara, Doboj Istoka, Kalesije i domaćina izvanserijskih Bjelopoljaca.

Tijekom cjelovečernjeg programa, svim sudionicima su podijeljene zahvalnice, a upriličen je i izbor za miss. Između sudionica izabrane su: druga pratilja Amela Muraspahić iz BZK Preporod G. Vakuf, te prva pratilja Đana Šipković iz KUD-a Bijelo Polje i miss festivala ove godine pobrala je Kristina Opačak iz HKUD 'Rodna gruda' iz Dugog sela kod Zagreba.

Uoči početka programa, KUD Bijelo Polje Mostar i KUD 'Plamen' iz Zenice potpisali su sporazum o bratimljenju i suradnji, te su na taj način pokazali da kultura spaja mlade i entuzijaste sa kojima se može i treba očuvati i njegovati baština folklora naroda u BiH.

Inače, u prgramu su sudjelovali članovi KUD-a 'Izvor 08' (Kiseljak), HKUD-a 'Rodna gruda' Dugo Selo (Zagreb), BZK-a 'Preporod' (Gornji Vakuf), KUD-a '2. juni' Stanić rijeka (Doboj), GKUD-a 'Halisije' (Kalesija), HKUD-a 'Rodoč' (Mostar), KUD-a 'Podveležje' (Mostar), KUD-a 'Plamen' (Zenica), te domaćini KUD-a 'Bijelo Polje' (Mostar). Jedan od medijskih sponzora bio je i portal Hercegovina.info.