Ministar obustavio isplatu naknada za rad u komisijama, MUP protiv njega pokrenuo istragu

Samir Hadžihuseinović
Naime, 29. prosinca 2014. godine Sektor kriminalističke policije uputio je dopis ministru Hadžihusejnoviću u kojem ga izvještava da se protiv njega vodi istraga vezano za neisplaćivanje naknada za rad u komisijama i drugim vladinim tijelima, odnosno zbog obustavljanja isplata tih naknada, piše Dnevni list.

S tim u vezi potrebno je da se očitujete zbog čega ste obustavili isplatu naknada za rad u komisija i vladinih tijela utemeljenih u ovom ministarstvu za razdoblje 2013. i 2014. godine. S obzirom da smo vezani rokom od Tužiteljstva HNŽ-a, molimo za žurnost u postupanju, piše u dopisu upućenom ministru Hadžihusejnoviću.

Ministarstvo financija odmah je uputilo odgovor iz kojeg se iščitava da je Hadžihusejnović radio sukladno zakonu.

Ministrov odgovor
- Prilikom obavljanja svakodnevnih poslova i aktivnosti Ministarstvo financija je obvezno poštivati čitav niz zakonskih i podzakonskih propisa iz oblasti financijskog poslovanja, a među najprioritetnije spominjemo Zakon o proračunima u Federaciji Bosne i Hercegovine, Zakon o trezoru, uredbu o računovodstvu proračuna u Federaciji Bosne i Hercegovine i niz drugih zakonskih i podzakonskih akata.

Zakonom o proračunima u Federaciji Bosne i Hercegovine (Sl. novine FBiH, br: 102/13) u članu 5. stav 2., članu 6. stav 2. i 4., članu 8. i članu 42. je propisano na koji način se mogu stvarati obveze koje imaju implikacije na proračun što u predmetnom slučaju nije ispoštovano.

Također, ovom prilikom želimo istaknuti i odredbe člana 105. ranije spomenutog Zakona o proračunima u Federaciji Bosne i Hercegovine kojim je definirano da "u slučaju da su odredbe drugih zakona i propisa u suprotnosti s ovim zakonom, primjenjivat će se ovaj zakon".

Osim ranije spomenutog ovom prilikom želimo istaknuti da je poslovnikom o radu Vlade HNŽ-a (Sl. novine HNŽ-a, broj: 8/04, 1/05) propisano da za sve akte koji imaju za posljedicu izdvajanja iz proračuna HNŽ-a treba biti osigurano mišljenje Ministarstva financija što u predmetnom slučaju nije ispoštovano.

Evidentirani nalozi

Dana 11. prosinca 2013. godine pod brojem 04-01-51-3456/13 je na adrese svih proračunskih korisnika dostavljen akt Ministra financija kojim se upozorava na enormno povećanje isplata za rad u komisijama i da se zbog toga obustavljaju daljnje isplate do donošenja konačne odluke Vlade HNŽ-a i kojim će se utvrditi spomenuto s čime se Vlada HNŽ-a na izvjestan način i složila te je svojim zaključkom broj: 01-1-02-592/14 zadužila resorna ministarstva da se sačini novi prijedlog odluke o utvrđivanju naknada za rad u radnim tijelima što do danas nije još uvijek izvršeno.

I pored ranije iznesenog, Ministarstvo financija je vršilo uredno zaprimanje i evidentiranje naloga koji se odnose na spomenute isplate za rad u komisijama, a isplata nije vršena iz razloga ranije spomenutih u predmetnom aktu, navedeno je u odgovoru Ministarstva financija HNŽ-a, koji potpisuje resorni ministar Samir Hadžihusejnović.
Najviše trošili Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša te MUP
Podsjetimo, sredinom prosinca 2013. zbog enormnog povećanja zahtjeva za isplatu naknada za rad u komisijama ministar financija HNŽ-a Samir Hadžihusejnović je u dogovoru s premijerom HNŽ-a Denisom Lasićem obustavio isplate.

Prema njihovoj odluci, tada su zabranjena sve češća putovanja na edukacije i seminare te nepotrebno uzimanje dnevnica, pogotovo u školama i sudovima gdje se u te svrhe znali potrošiti od 1000 pa čak do 7000 maraka.

Enorman porast troškova za isplate raznih povjerenstava ustanovljen je u redovitoj kontroli ulaznih faktura u Ministarstvu financija HNŽ-a, što je u suprotnosti s mjerama štednje koje je Vlada donijela još u travnju 2012. godine.

- Dok sam ja na čelu Ministarstva financija, svaka marka narodnog novca iz proračuna će biti pošteno potrošena i morat će se znati u koju se svrhu troši. Očigledno je da se u radno vrijeme provode aktivnosti na dodatnim poslovima, koriste se službena vozila, gorivo te uzimaju visoki honorari za poslove čije rezultate nitko ne vidi. Čini se da je bitno samo uzeti novac pa se zato izmišljaju razna povjerenstva koja u ovom teškom vremenu nemogućnosti isplata plaća i loše financijske politike u prethodnim godinama dovode korisnike proračuna u neravnopravan položaj. Duboko svjestan činjenice da ovakvi potezi nisu politički popularni, moja je dužnost i obveza na ovoj poziciji štititi zakonitost utroška javnog novca u interesu svih građana i proračunskih korisnika i tako raditi do kraja mandata, poručio je u prosincu 2013. godine ministar Hadžihusejnović.
Tada je rečeno kako je najviše novca na ime povjerenstava isplatilo Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-a. Osim njih, na ime povjerenstava te drugih osnova najveći su troškovi u Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu prometa te Upravi za civilnu zaštitu i vatrogastvo.

Za sport oko 387.000 maraka

Unatoč brojnim problemima Vlada HNŽ-a uspjela je ‘pokrpati' 2014. i u 2015. ući financijski rasterećenije nego prijašnjih godina. Za razliku od ostalih županija koje grcaju u financijskim dubiozama, HNŽ je u dobroj mjeri ispoštovao svoje obveze prema socijali, bolnicama, prosvjeti, porodiljama..., kao i prema sportskim kolektivima kojima je po osnovu javnog poziva dodijeljeno oko 387.000 maraka. Premda je financijsko stanje daleko od idealnog, iz Vlade kažu da se ‘lakše diše', nego na početku mandata, te da isplate plaća proračunskim korisnicima nisu upitne, kao i da će plaća za prosinac 2014. biti isplaćena do 20. siječnja ove godine.