Jedna od najvećih mostarskih župa proslavila zaštitnika

Župa sv. ivana apostola, Mostar
Uz svečani božićni program koji su pripremili zborovi i animatori iz te župe, svečanim euharistijskim slavljem, koje je u prepunoj crkvi predvodio fra Stjepan Marković iz župe svetog Petra i Pavla, službeno je proslavljen patron župe.
Miljenik Božji

-Sv. Ivan, apostol i evanđelist, autor je IV. Evanđelja te mu se još pripisuju tri poslanice i Knjiga otkrivenja, dok mu samo ime u prijevodu znači 'Bog je milostiv'. Ovo je kazano prilikom jučerašnje propovijedi kad se na poseban način govorilo o životu i djelu sv. Ivana koji je i prema biblijskoj predaji poznat kao miljenik Božji.
-On je svjedok Isusova uskrsnuća, jedini od apostola ostao do kraja uz svoga učitelja na Golgoti pod križem gdje mu je Isus na samrti predao svoju majku, a njoj njega i po njemu sve nas, objašnjeno je uz poziv svih vjernika na molitvu i zahvalnost ovome svecu koji bi trebao kada je u pitanju odanost i vjernost biti temeljni oslonac za sve nas.
Na jučerašnji blagdan kao i svake godine čitao se odlomak iz njegova Evanđelja gdje se opisuje kako nakon vijesti Marije Magdalene o praznom grobu, apostol Petar i on trče na Isusov grob. Ono što nam prvo upada u oči je zanimljiva činjenica da obojica trčahu zajedno, no Ivan je bio brži i prestignu Petra te prvi stiže na grob, ali ne uđe, nego pričeka Petra. To je, kako se ističe kod Ivana, bila žurba boli, žurba straha, ali nadasve i žurba nade, jer u Ivanu su ostale negdje jasnije nego kod drugih učenika one Isusove riječi, da treba umrijeti i treći dan uskrsnuti.
Zato i predstavlja sebe kao svjedoka - očevica, onoga koji je sve to doživio. Upravo o tome slušamo u današnjem prvom čitanju iz njegove Prve poslanice. 'Što bijaše od početka, što smo čuli, što smo vidjeli očima svojim, što razmotrismo i ruke naše opipaše o riječi, životu - da, život se očitova, i vidjeli smo i svjedočimo i navješćujemo vam život vječni.'

Živi primjer vjere

-Na nama je da i mi, poput sv. Ivana, prihvatimo Božji dar, da se dopustimo voljeti od Boga, da Mu dopustimo prostora u našim životima, kako bi se mogao nastaviti trajno utjelovljivati u nama, bila je poruka svim vjernicima s jučerašnje svečanosti.
Uz čestitke svim osobama koje slave imendan, vjernici su nakon euharistijskog misnog slavlja nastavili druženje uz prigodan domjenak koji je upriličen u župnom uredu te crkve uz veseli duh koji su bez sumnje mnogi ponijeli i svojim domovima.

U iznajmljenim prostorijama

Župa sv. Ivana apostola i evanđelista koja broji više od 20 tisuća župljana već godinama djeluje u iznajmljenom skladištu bivše JNA vojske, u Ulici kneza Višeslava koji ni približno ne zadovoljava pastoralne potrebe župljana.
Ugovor o najmu ove 'skladišne crkvice' produžen je do 2016. godine i nepoznato je hoće li biti u mogućnosti isti dalje produžavati budući da je regulacijskim planom na tom području predviđena izgradnja stambenih objekata.

dnevni list