DA LI NAROD ZNA?

Piše: Omer Čevra

Ovo zbunjeno društvo ne želi da čuje priče o BDP-u, recesiji i inflaciji, priče o deficitu i suficitu, konkurentnosti, mikro i makro tržištima ili sličnim ekonomskim budaleštinama, jer na kraju krajeva priče o BDP-u i privrednim kretanjima nikako se ne uklapaju u unutarduševnu  potrebu maloumnog, izfrustriranog, uskopoglednog nacionaliste, koji mora na neki način, nezadovoljan sa svojim položajem u društvu, nahraniti vlastitu nagomilanu agoniju.

Tako ćemo se, kako stvari stoje i naredne četiri godine kolektivno zabavljati ugroženim hrvatskim identitetima, ukidanjem RS-e i otcjepljenjem RS-e od Bosne i Hercegovine, dok će vladajuća elita i njihova vojska državnih uposlenika (koja se sastoji od užih obiteljskih i prijateljskih relacija) nastaviti uživati, spojeni na budžet bez ikakve brige i srama, jer dok postoje ovce, postojat će i pastir! Ovih dana, uznemiren stanjem u državi, odlučio sam napraviti analizu našeg državnog budžeta, odnosno analizirati način na koji je trošen, filtrirati rashode, i napraviti usporedbu sa budžetom, odnosno rashodima budžeta sa  nekim od razvijenih svjetskih zemalja. Vršeći ovu analizu, došao sam do potresnih informacija, koji su dobri pokazatelji BH stanja.

Naime, u BiH trenutno ima 680,000 zaposlenih ljudi. Od toga je oko 100,000 zaposleno u administraciji, odnosno 100,000 lica koji čine državni aparat BiH, entiteta, županija i općina. Uposlenici u ovim državnim institucijama čine 2% od ukupnog stanovništva, te ovo 2% državnih službenika, koji dakle čine cijelokupni državni aparat, je na svoja primanja, naknade, doprinose, auta, putovanja, telefone i sve ostale ekskluzive koje idu uz tu vrstu zapošljenja, potrošilo u posljedne četiri godine, nevjerojatnih 10 milijardi KM!!!! Taj šokantni iznos iznosi 48% od ukupnog budžetskog proračuna Bosne i Hercegovine!!! (Sve razine vlasti zajedno!) To znači da je vladajuća koalicija u posljedne četiri godine uzela pola sredstava, koje su namjenjene za razvoj naše države (obrazovanje, zdravstvo, infrastruktura, mladi, privreda), i potrošila taj novac na vlastitim potrebama, odnosno svojim primanjima, putovanjima, telefonima i voznim parkom kakav ni Helmut Kohl svojevremeno nije imao!! Takva nemoralna, bahata i sramna otimačina nije zabilježena u povijesti Europe!! Analitički gledano sa kakvom količinom novca vladajuće oligarhije raspolažu po svojoj (ne)dobroj volji, u zajedničkom dogovoru, može se zaključiti da je njima stalo da Srpstva, Hrvatstva i Bošnjaštva, i rješavanjem iluzionarnih ugroženih nacionalnih identiteta,  isto koliko je i nama svima stalo da New York Yankees osvoje ove godine svjetsko natjecanje u Baseballu!!!

Njemačka, država koja ima 80 milijuna stanovnika, od kojih je 50 milijuna zaposleno (koji uživaju u petom svjetskom standardu života), imaju administraciju koja čini samo 1% od ukupnog stanovništva, te da, ta administracija koja je prema postotku trostruko manja od naše, za svoje funkcioniranje izdvaja godišnje (pripremite se sada) 0,8% od ukupnog budžetskog proračuna!!!! Sjedinjene Američke Države, koje imaju najsnažniju svjetsku ekonomiju, sa privredom koja proizvede preko 13 trilijuna dolara godišnje, država koja ima preko 300 milijuna stanovnika, broji administrativno 4% od ukupnog stanovništva, te izdvaja samo 1% od ukupnog budžetskog proračuna za svoj rad!!!

Da rezimiramo, Njemačka- četvrti peti standard života na svijetu, upošljava 1% od ukupnog stanovništva u administraciji, i troši 0,8% za njihov rad. SAD, peti najviši standard života na svijetu, upošljava 4% od ukunog broja stanovništva u administraciji, troši 1% budžetskog proračuna za svoj rad. Dok Bosna i Hercegovina, sa standardom života Venezuele, Costa Rice i ostalim banana- republikama centralne Amerike, i Afričkog trećeg svijeta troši nevjerojatnih 48%, skoro polovicu ukupnog budžetskog proračuna, exkluzivno za svoje funkcioniranje!!!!

Dakle, čovjek ne mora biti genije da shvati kako naši političari, odnosno dvadesetogodišnja koalicija u BiH, brine isključivo samo za  budžet i svoje fotelje, te uopćte ne stavlja niti državu, a posebno ne građane u bilo kakve planove, kombinacije, da ne spominjem razvojne prioritete!! Nasuprot, oni su stvorili nevjerojatan broj nepotrebnih funkcija, izmišljenih titula i apsurdnih pozicija! Primjer toga je očito vidljiv kada odete u Mostarsku gradsku upravu kako bi ovjerili neki dokument, gdje će vam jedna osoba primiti dokument, druga ga kopirati, treća polizati markicu za taksu, četvrta markicu zalijepiti, peta udariti pečat, šesta to evidentirati, sedma vam ga vratiti, te će vam osma reći  namrgođenog lica, vrteći očima, pušeći cigaretu popularnim mostarskim nižeklasnim rastegnutim naglaskom „doviđeeenja"!!

Naivno bi bilo vjerovati da je ovo sve slučajno. Naši, kako Senad Avdić kaže, „službeno: lideri i stručnjaci, neslužbeno (ali istinito): zločinci i polu-idioti nisu ludi  i blesavi koliko mi svi mislimo,  jer su i oni vrlo dobro svjesni da običnoj tajnici nije potreban savjetnik, ili u našem slučaju savjetnici, kako bi se zadovoljio nacionalni ključ!! Stranke koje su na vlasti već 20 godina u BiH , zaposlile su u administraciji, zdravstvu, školstvu, javnim poduzećima i državnim agencijama sve svoje najbliže rodove i prijatelje, jer budžetski korisnici čine 40% od ukupnog broja zaposlenih lica u BiH, te su na ovaj način, sustavno i stručno uspostavili svoje biračko tijelo koje će im vječno biti lojalno, jer kako stari aforizam glasi, „ne grize se ruka koja te hrani"!