FOTO  BoHeMSA Lc Mostar projektom Sunčana strana dlana obilježila Svjetski dan Down sindroma

Downov sindrom, Mostar
Ove godine odlučili su program obogatiti višednevnim obilježavanjem te uključivanjem većeg broja djece i volontera.

Cilj projekta je unaprjeđenje kvalitete življenja djece s Down sindromom, posebno kroz njihovo edukacijsko uključivanje u društvenu zajednicu od najranije dobi. Ove godine jedan od ciljeva projekta bila je upravo borba protiv diskriminacije u društvu, kao i međusobno prihvaćanje, druženje, podizanje svijesti kako okoline tako i ciljne populacije.

Projektom su koordinirale Martina Mladinović,LORP - Local officer on human rights & peace te Matea Perić, LORP assistant.

Trodnevno obilježavanje bilo je podijeljeno na edukacijski, zabavni i sportski program.

Na prvom danu koji je održan 19.ožujka na Medicinskom fakultetu sudjelovali su svi volonteri projekta, predstavnici udruga, škola te roditelji osoba s Down sindromom. Prikazan je dokumentarni film djevojke Nikoline Pejičić iz Sarajeva koji govori o njezinoj inkluziji u društvo i redovnu školu. Roditelj djeteta s Down sindromom podijelio je svoju životnu priču. Na kraju, održana je tribina gdje su predstavnici udruga i škola kao stručne osobe iznijeli svoja iskustva, probleme i moguća rješenja u budućnosti. Donesen je zaključak da se stvari popravljaju te da se ide prema pravom putu. Volonteri su iznijeli svoja iskustva od prošle godine i očekivanja za ovu godinu projekta.

Središnji zabavni događaj i drugi dan projekta, 20.ožujka, održan je u dvorani na Bijelom Brijegu. Sudjelovalo je oko 100 članova, od dječje, adolescentne do odrasle starosne dobi iz Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama, Srednje turističko-ugostiteljake škole-posebno odjeljenje pomoćni kuhar i pomoćni slastičar, Centra Los Rosales te Udruge Down. Oko 100 volontera koji su sudjelovali na projektu dolaze iz 8 studentskih udruga Sveučilišta: BoHeMSA, HSSA, Mentalist, IAESTE, AIESEC, Sophos, Klub mladih pedagoga, ZAMFIS.

Projektu se tradicionalno pridružio i Športski plesni klub Zrinjski sa svojim trenericama kao volonterima, a u zabavnom programu mlađe članice uljepšale su program svojom izvedbom.

Nakon njih svoju plesnu točku izvela su dječica iz Centra Los Rosales. Sve skupa dvorana je odisala sa preko 250 nasmijanih lica.
Druženje djece i volontera proteklo je kroz radionice pisanja, crtanja, plesanja, Teddy Bear Hospital, karaoke. Održana je i zanimljiva olimpijada između djece i volontera. Na kraju, djeca su dobila paketiće i diplome te je snimljena zajednička fotografija za uspomenu. Pregršt pozitivne energije, druženja, dirljivih trenutaka i uspomena za dugo sjećanje.

Zadnji dan, 21.ožujka, bio je rezerviran za sportske igre - turnir volontera, kako bi se družili i izmijenili svoja iskustva od prošlog dana. Volonteri su odigrali turnir u šarenim čarapama kao podršku svim osobama s Down sindromom. Navečer je projekt zaključen humanitarnim partyem u club-u Arabica uz Sandero band. Projektu su se pridružili predstavnici kolega medicinara iz Sarajeva i Beograda.

„Prema osmijesima djece, volontera i svih ostalih posjetitelja u dvorani, moglo se vidjeti da su se svi lijepo zabavili i da im je puno značilo ovo druženje. Drago nam je što smo na neki način razbili njihove svakodnevne obaveze i uspjeli im barem jedan dan u godini uljepšati. Osobe s Down sindromom su savršena, prekrasna bića koja trebaju našu pažnju. I ono malo za njih je puno i trebali bismo im više puta u godini posvećivati pažnju. Nadamo se da smo kroz ovogodišnji bogat program uspjeli među mladima, prvenstveno našim volonterima, ostvariti međusobno prihvaćanje te podići svijest da se što manje hranimo stereotipima okoline", izjavila je koordinatorica projekta Martina Mladinović.

Organizatori se zahvaljuju prijateljima projekta, a to su: Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru, kao glavni prijatelj, Binvest d.o.o. Posušje, Knjižara Logovita d.o.o. Mostar, Moj taxi Mostar, Hrvatska zajednica Herceg Bosne, Ataco d.o.o. Široki Brijeg, Tiskara Olovka Broćanac, Zbim d.o.o. Mostar, Hvidra Mostar, Caffe Pizzeria Primavera Mostar, Pekarna Suncokret Mostar, Sandero band Mostar,Župa sv.Ivana Apostola i Evanđelista Mostar, Osnovna Škola Silvije Strahimir Kranjčević, Medicinski fakultet te Anja Zebić i Tomislav Boras na predivnim fotografijama.

Također se zahvaljuju i svima ostalima koji su i na najmanji način pripomogli da Sunčana strana dlana ugleda svijetlo dana. Zahvale upućuju i portalima i radio stanicama koji su popratili ovako veliki i hvale vrijedan projekt, ali i smatraju da je projekt trebao biti puno više televizijski i radijski popraćen te se nadaju da će sljedeće godine i biti, navodi se u priopćenju.

Sve fotografije u GALERIJI