Početak prolongiran zbog kiše: Gradnja kružnog toka na Tromeđi započinje sljedeći tjedan

tromeđa, kružni tok, Međugorje
Naime, prema najavama resornog ministra prometa i veza u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije Ilije Cvitanovića, uskoro bi se trebalo krenuti s izgradnjom dugoočekivanog kružnog toka na Tromeđi. Priča koja traje više od dvadeset godina napokon bi trebala doživjeti svoj kraj, čime bi se uvelike rasteretio promet na ovom dijelu, koji zna biti itekako gust, posebice u špici sezone, kada Međugorje posjećuju brojni turisti.

"U četvrtak smo zajedno s izvođačem radova na Tromeđi trebali staviti gradilišne ploče, ali eto, nismo uspjeli zbog kiše. Imam informaciju da načelnika Ive Jerkića nema u Čitluku, a također, koliko znam, vezano za ovu lokaciju postoje još neki neriješeni imovinsko-pravni odnosi, pa se nadam da ćemo tijekom idućeg tjedna početi raditi", kazao je ministar Cvitanović, ističući kako je razlog ovolikog čekanja za početak izgradnje ovog kružnog toka isključivo bio imovinsko-pravne prirode, koji je trebala riješiti jedinica lokalne samouprave.

Nadalje, prema njegovim riječima, što se tiče samog županijskog Ministarstva prometa i veza, sredstva su planirana i prošle godine kada je proveden natječaj i kad su izabrani izvođač radova i nadzor.

"Mi ćemo taj kružni tok završiti do Uskrsa, a radove smo tempirali tako da pravimo najmanje smetnje i u prometu i u turizmu u Međugorju. Vrijednost radova je 472.000 maraka, a rok za njihovo izvođenje je oko 70 dana", istaknuo je Cvitanović, ovim putem pozvavši vozače na razumijevanje i strpljenje, jer će se zbog situacije na terenu promet morati odvijati naizmjenično jednim voznim trakom. Za izvođača izabrana je tvrtka KTM Brina iz Posušja koja je ponudila najnižu cijenu izvođenja radova, što je ujedno bio jedini kriterij za odabir izvođača.

Ozbiljnija ulaganja

Ministar Cvitanović je za kraj napomenuo kako će njegovo ministarstvo uskoro u pregovore za kreditna sredstva u iznosu od oko 20 milijuna eura i to s EDRB-om, EIB-om i Izvoznom bankom iz Azerbajdžana, što će omogućiti ozbiljnije ulaganje u prometnu infrastrukturu u koju se uvijek pomalo ulaže i krpa, no sada će se ozbiljnije prionuti poslu. "Malo smo usporili iz razloga jer je u tijeku kategorizacija cesta i neke od regionalnih cesta, koje su nama bile prioritet, po tom planu prelaze u višu razinu cesta, pa bi bilo neodgovorno investirati u ceste koje će do petog mjeseca otići u viši rang cesta. Riječ je o cestama Mostar - Čitluk, Čapljina - Neum i Rama - Tomislavgrad i te će ceste biti predmet tih kreditnih zaduženja. Mi u svoj rang uzimamo cestu preko Varde. Također, kada je riječ o Hercegovini, uzimamo cestu Varvara - Orašac - Blidinje i cestu Domanovići - Čapljina", zaključio je Cvitanović.

Z. Volarević / Dnevni List