Predavanje don Damira Stojića na Humcu

U svom govoru često spominje i vlastita iskustva iz mladosti koja su mu ostala zauvijek u sjećanju jer su uspjela utjecati na njegov zaokret prema svećeničkom pozivu. Tako je bilo i jučer na predavanju don Damira Stojića koje su organizirali Odjel društvenih djelatnosti Općine Ljubuški, Franjevački samostan na Humcu i župni ured sv. Ante, o temi "Teologija tijela: teologija + tijelo = svetost".

Korisno predavanje

Prije samog predavanja nazočnim gostima koji su do posljednjeg mjesta ispunili novu crkvu svetog Ante na Humcu, prvenstveno mladi, kojima je ovo predavanje i namijenjeno, obratio se gvardijan fra Velimir Mandić, kazavši kako je prijeko potrebno poslušati ovakvo, odnosno ovo predavanje u današnje vrijeme kada svijetom haraju SIDA, uništeni brakovi, maloljetničke trudnoće, pobačaji, pornografija i spolna zlostavljanja.

U svom predavanju don Damir Stojić, koji kroz svoja predavanja mladima približava pojam teologije tijela koji je uveo papa Ivan Pavao II. u svojoj istoimenoj knjizi, nalazeći odgovore u Bibliji kako bi pomogao mladima, naveo je neke primjere govoreći kako ih je sve prepoznao u svojoj obitelji i načinu odgoja njegovih roditelja. Tako je, primjerice, ispričao priču o Josipu, koji, došavši u Kanadu, nije znao engleski jezik, ali se ipak zaposlio na gradilištu, kao i većina Hrvata i ostalih stranaca koji dođu u ovu zemlju. Damirovi roditelji su ga primili u svoju obitelj i živjeli su pod istim krovom.

Jednom prilikom na poslu je čuo izraz "son of the bitch" te ga na svoj način preveo kao "želim ti sunce na plaži", ne znajući pravo značenje tog izraza. Jedne večeri zajedno s Damirom je izišao među društvo i jednom Talijanu u jednom trenutku nekoliko puta ponovio spomenuti izraz misleći kako mu govori lijepe riječi. Međutim, svi su ga drugi ignorirali, a Damir ga je napao pogrdnim imenima i nije s njim razgovarao dva tjedna. Ovom pričom don Damir je htio kazati kako Josipa nitko nije ispravio i upozorio na njegovu pogrešku, drugi su ga ignorirali, a on ga je napao.

"Ponekad imam dojam da smo sve što znamo, seksualnost, spolnost i tijelo, naučili na gradilištu, odnosno preko raznih časopisa i interneta, kao i Josip riječi. Dok, s druge strane, oni koji su nam trebali nešto govoriti o tome, to nisu radili. Primjerice, u mojoj kući o temi seksualnosti samo se moglo čuti: 'Nemoj', 'Ne smiješ' i 'Ne daj Bože', a majka je znala reći: 'Reći ću te ćaći', baš kao što su Josipa ignorirali drugi prijatelji", kazao je don Damir Stojić, navodeći još nekoliko primjera i priča te na taj način pokušavši odgovoriti okupljenim mladima na pitanja tko je čovjek, kako ostvariti svoj život u svjetlu identiteta, kako prihvatiti čistoću kao veliki dar Božji.

Z. Volarević | Dnevni list