Ljubušaci se predstavili u najboljem svjetlu na 46. šokačkom sijelu u Županji

Ova tradicionalna folklorna manifestacija, koja je već zakoračila u peto desetljeće održavanja, i ove je godine okupila velik broj domaćih i gostujućih folklornih skupina.

Program od 10 dana

Program ovogodišnjeg Šokačkog sijela trajao je deset dana, a Ljubušaci, kao jedini predstavnici Hercegovine na ovoj smotri, nastupili su tijekom proteklog vikenda. U subotu preko dana predstavnici društva su bili na prijmu kod gradonačelnika Županje Davora Miličevića, a nakon toga ih je primio i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić. Dio članova je u subotu nazočio na otvaranju kulturno-turističke manifestacije Zlatne niti Slavonije-
Treći dan gostovanja obilježio je nastup na manifestaciji pod nazivom "Peče čiča rakiju", gdje se prikazuju radovi i običaji vezani za pečenje rakije, prikaz svinjokolje i ostalih slavonskih starih zanata. Održan je i sajam rukotvorina, a isti su Ljubušaci uljepšali gangom i bećarcem. Isto tako, Ljubušaci su se brojnim gostima predstavili izvornim tradicionalnim hercegovačkim proizvodima, a dokaz tomu koliko je njihov štand, na kojem se sve dijelilo besplatno, bio posjećen, govori i podatak da se popilo više od tristo litara vina, izrezalo nekoliko pršuta, a brojka isprženih uštipaka je bila pozamašna. Iz HKUD-a se zahvaljuju načelniku Nevenku Barbariću za financiranje prijevoza i puta u Županju, svadbenom salonu Ohio na financijskoj pomoći, kao i tvrtkama čijim su se proizvodima predstavili, vinarijama Nuić, Begić i Eurovin, pršutanama Bura i Herceg, pršutoreznici Hugo i tvrtki Karliko.

Bratimljenje gradova

Članovi HKUD-a Herceg Stjepan su sudjelovali na 'Šokaškom cvitu', izboru najljepše šokice ili djevojke u narodnoj nošnji, a u subotu u večernjim satima članovi društva su nastupili na 3. večeri folklora, a osim njih nastupili su i gostujuća društva iz Poljske, Vojvodine i iz ostalih krajeva Hrvatske. Prijateljstvo između dva društva, ovog ljubuškog i kulturno-umjetničke udruge Kristal Sladorana iz Županje, rezultiralo je i bratimljenjem dvaju gradova, točnije potpisivanjem povelje prijateljstva između ljubuške općine i Grada Županje.

 Dnevni list