Ipak nisu isplaćene sve naknade rodiljama za prošlu godinu

Očekivala sam da ću već u listopadu dobiti tu pomoć , no dani su prolazili, a od novca ni traga, rekla je za Dnevni list razočarana majka koja nije htjela otkrivati svoj identitet.

Ovo je samo jedna od nezadovoljnih majki koje još uvijek nisu dobile jednokratnu pomoć u visini od 400 maraka, iako nadležni tvrde drukčije. U Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije tvrde kako su isplaćene sve naknade rodiljama za prošlu godinu.

''Troškovi oko djeteta su veliki, tako da bi koliko-toliko novca dobro došlo. Računali smo da ćemo s tim novcem na koji imamo pravo moći kupiti neke stvari za dijete, požalila nam se ova majka, koja je, kako kaže, do sada barem deset puta zvala u Ministarstvo zdravstava i raspitivala se kad će biti isplaćene spomenute naknade''. Svaki put dobila je, kaže, neodređen odgovor. Ni u Centru za socijalni rad nije dobivala ohrabrujući odgovor.

''Nije mnogo novca u pitanju, ali da je i marka, moja je i moje dijete ima pravo na tu pomoć, ne razumijem zašto mi je uskraćuju'', tvrdi ona.

Iz Centra za socijalni rad rekli su za Dnevni list kako propusti očito postoje, namjerno ili slučajno, ova majka još nije dobila pomoć na koju ima pravo po zakonu, i koja bi joj koliko-toliko pomogla da poslije poroda može kupiti pelene i neke od osnovnih potrepština za bebu.