Mostar postaje novo utočište filmske umjetnosti uz podršku AK Amplitude!

Amplituda

Napredak u svijetu video produkcije u Mostaru doseže novo razdoblje uz školu koja oblikuje mlade kreativce u umjetnosti filmskog stvaralaštva. Uz udrugu Ambasada kulture Amplituda i Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) mladi su na pola puta do ostvarenja svojih filmskih snova. Polaznici programa pod nazivom “Razvoj omladinskog stvaralaštva u polju video produkcije” usavršavaju svoje vještine te u samom procesu projekta imaju zadatak napraviti 6 kratkih dokumentarnih filmova. Vlado Perić, stručnjak za montažu, i Goran Stojkić, majstor tehnika snimanja i direktor Bonk production-a, vode ih kroz ovo zanimljivo putovanje.

Ovaj projekt ne samo da prenosi temeljna znanja već i potiče kreativnost i inovaciju. Polaznici se upoznaju sa svim aspektima video produkcije, od osnovnih pojmova opreme do suptilnih detalja kompozicije.

U početnoj fazi, polaznici su bili pozvani da iznesu svoje ideje i prijedloge tema koje bi htjeli istražiti i prenijeti kroz svoje filmove. Raznolikost interesa i perspektiva donijela je širok spektar potencijalnih tema, uključujući problematike koje se tiču mladih i aktivnosti koje oblikuju njihov svakodnevni život.

Nakon temeljitog filtriranja i analize, izdvojilo se šest konačnih tema koje će biti temelj za stvaranje šest novih kratkih dokumentaraca. Svaka od ovih tema nosi sa sobom specifičnu priču, duboko ukorijenjenu u iskustva i perspektive mladih ljudi u Mostaru. Kroz ovaj proces selekcije, polaznici su pokazali svoju sposobnost kreativnosti i fokusiranja na ključne aspekte života mladih u njihovoj zajednici. Ovaj korak predstavlja ne samo početak njihove filmske avanture, već i angažman u istraživanju i izražavanju bitnih tema koje dotiču njihovu stvarnost.

Nakon toga, upoznali su se s opremom i ekspozicijom, stječući ključna znanja o alatima i tehnikama potrebnima za snimanje visokokvalitetnog materijala. Pod mentorstvom Gorana Stojkića, usvojili su važno znanje o tehničkim aspektima snimanja i o opremi koju koriste. Nakon što su savladali osnove snimanja, usmjerili su se prema montaži pod vodstvom iskusnog Vlade Perića. Tu uče kako koristiti programe za montažu, uključujući detalje poput color korekcije, kako bi njihovi dokumentarci postigli visoki standard kvalitete.

Zvuk je ključni element u svakom filmu, stoga polaznici usavršavaju svoje znanje o tehnikama snimanja zvuka. Svjetlo također igra važnu ulogu u stvaranju atmosfere i osjećaja u filmu i zato polaznici istražuju njegovu važnost i tehnike osvjetljavanja.

Kroz ovaj intenzivan proces uče se ne samo tehničke vještine već i vještine kako razgovarati s osobama koje im se nalaze ispred kamere. Polaznici uče kako postići sklad između različitih elemenata svog filma, uključujući kadriranje, perspektivu i pokret kamere.

Dok se približavaju završetku svojih kratkih dokumentaraca, polaznici su svjesni da su na putu da postanu ne samo tehnički vještiji već i umjetnici u svom polju. Mostar može očekivati da će ovi mladi filmaši donijeti svježe perspektive i inovativne priče na veliko platno. 

Za više informacija o projektu posjetite Instagram profile @akamplituda te @reload_westernbalkans

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz podršku Grada Mostar.